Влада

У Житомирській області матері загиблих АТОвців скаржаться на перевізників та просять допомоги в обласної влади

17 June 2020, 14:47

Матері загиблих учасників АТО 17 червня прийшли до Житомирської облдержадміністрації, аби розповісти про проблеми, які їх турбують. Серед головних питань – виділення землі та безкоштовний проїзд.

«Дуже велике прохання щодо землі. Звертається дуже багато мам до районів, ОТГ, і просто йде відповідь, що землі немає», – говорить керівниця ГО «Об’єднання дружин та матерів бійців учасників АТО» області Олена Максименко.

«Ще у чому справа, навіть тим, кому вже дали землю. Наразі представників Новограда немає, бо у них сьогодні чергова боротьба за землю. Два роки тому за свої гроші, бо місцеве ОТГ не допомагає, як у нас в Житомирі, місто бере на себе та сплачує за проєкт під забудову, в районах не бере. Вони сплатили і два роки їх «мурижать», два роки немає ніяких документів на руках. Вчора говорила з Новоградом, і кажуть, що з них роблять «попрашайок». Можливо, хоча б у цьому плані, щоб звернулися до цієї місцевої влади. Ми розуміємо, що це органи місцевого самоврядування, але, можливо, ви, як голова, звернетесь та закличете до якогось глузду, щоб не знущалися з батьків, вдів. В прямому сенсі знущаються», – каже мама загиблого військовослужбовця Світлана Абрамович.

«Проїзд – це дуже делікатне питання у нас. Навіть зі мною був випадок, я їхала до Житомира з Малина і мене вигнали. Хоча я прийшла з посвідченням до каси, хотіла взяти білет, а мені сказали йти бо пільгове місце продане», – додала Олена Максименко.


Жінки говорять, що серед них багато матерів поважного віку, які потребують медичного обстеження.

«Велике прохання: якщо можна, щоб для нас, для родин загиблих, раз на рік було обстеження. У своєму районі, а якщо можна, то в обласній лікарні через те, що в районах немає таких спеціалістів, яких потребують, це дуже важливо. Також стосується санаторно-курортного забезпечення. У нас мама з Бердичева була у квітні минулого року в Денишах. Вона дуже погано ходить, залишилася сама, один син загинув, інший помер. Приїхала до військкомату, бо їй подзвонили в Бердичеві і сказали, що є путівка. Вона приїхала в обласний військкомат взяти путівку, щоб поїхати з ногами, вона не ходить практично, і їй відмовили. Сказали, що є єдина програма, якщо були в Денишах, значить не маєте права їхати від військкомату. Хоча військкомат належати до Міністерства оборони, але їй відмовили», – розповідає керівниця ГО «Об’єднання дружин та матерів бійців учасників АТО» області Олена Максименко.

Крім цього, матері розповіли про потребу в матеріальній допомозі. А також скаржилися, що в районах та селах забувати про дні пам`яті.

Всі свої проблемні питання жінки зазначили у зверненні. Голова Житомирської ОДА пообіцяв допомогти у вирішенні цих питань.

«По одноразовій допомозі розберемося, відповідно треба буде зробити її щорічною, поговорю з департаментом соціального захисту і зробимо. По виділенню землі: мені потрібні конкретні факти для того, щоб звернутися до Держгеокадастру. Хочу сказати, що найближчій час, через те, що змінився голова Держгеокадастру України, був призначений два тижні тому, на обласному рівні, скоріш за все, також будуть зміни, думаю, це питання зрушить з мертвої точки. По проїзду звернуся до перевізників, щоб дотримувалися суворих обмежень, які встановленні для перевізників. Розуміємо, що вони «футболять», але це, в першу чергу, людський фактор. Будемо проводити роботу з перевізниками, щоб вони зі своїм «болванам», не злякаюся цього слова, пояснювали, бо, на жаль, доходило до того, що варто пояснювати, куди недопалки викидати. По обстеженню медичному: поговорю з управлінням охорони здоров’я, як варто це зробити. Щодо санаторно-курортного – також поговорю з військовим комісаром. По дні вшанування пам'яті ми на обласному рівні також приймемо (рішення), і запевняю, що будемо вшановувати», – каже голова Житомирської ОДА Віталій Бунечно.

Нагадаємо, 13 червня у селі Кам’янка Житомирського району АТОвці провели зустріч на земельній ділянці, яку їм виділили під садівництво.

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 році землевпорядники Житомирщини передали у власність учасникам бойових дій понад 2 тис. гектарів земель.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АТОвець АТО ООС військовий мати  
Матеріали по темі