Здоров'я

Житомирські лікарні отримали «інтелектуальні» апарати штучної вентиляції легень

24 June 2020, 14:16

У житомирські лікарні 24 червня передали швейцарські апарати штучної вентиляції легень, які придбали за кошти міського бюджету.

«Ми отримали чотири апарати. Два апарати експерт-класу будуть передані до лікарні №1 та лікарні №2, по одному. Один залишиться в першій лікарні, в інфекційному відділенні, а другий йде до дитячої лікарні імені Башека. Повна потреба зараз закрита. На суму 6,8 мільйонів гривень, апарат С6 коштував 1,9 млн грн, а С3 коштував 1,5 млн грн», – говорить заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

Міський голова Сергій Сухомлин пояснив потребу у дороговартісному обладнанні.

«Коли пішла епідемія COVID-19, у депутатів не було заперечень, що потрібно посилювати лікарню сучасним обладнанням. Ми кілька разів збиралися з лікарями на наради, було кілька пропозицій по обладнанню. Коли тільки розпочалася епідемія, підписували контракти на все, що завгодно, і китайське обладнання – просто не було цих апаратів. Коли перша хвиля пройшла, зрозуміли, що дійсно треба. Тоді головні лікарі сказали: краще трохи почекаємо, але придбаємо те обладнання, яке буде багато років працювати, обладнання вищого класу», – каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.


Зокрема лікарням передали «інтелектуальні» апарати ШВЛ нового покоління Hamilton-С6 та Hamilton-С3. Дане обладнання вважається одним з найсучасніших. За словами представника компанії «Ксенко» Миколи Мельниченко, апарат автоматично підлаштовується під потреби пацієнта, це полегшує роботу лікарів та впливає на якість медичної допомоги.

«Перед вами представлені найкращі апарати, які можуть бути не лише в Україні, а й у всьому світі, тому що це швейцарські апарати фірми Hamilton. Перед вами апарати останніх моделей Hamilton-С6 та Hamilton-С3. Але С3 незвичайний – апарат в максимальній конфігурації, який можливий. Чим вони відрізняються від інших апаратів ШВЛ, які є на ринку в Україні? Тим, що в них є інтелектуальні режими вентиляції», – говорить представник компанії «Ксенко» Микола Мельниченко.

Самі медики підтвердили потребу в обладнанні та пояснюють, що ці апарати штучної вентиляції легень будуть використовувати й після пандемії COVID-19.

«Це апарати високого класу, вони будуть надавати допомогу хворим як з політравмою, так і хворим з банальною пневмонією. Наразі в лікарні №1 знаходиться двоє хворих на апаратах штучної вентиляції легень, вони знаходяться у палаті інтенсивної терапії інфекційного відділення. Для медиків проведуть ознайомлення з новими апаратами ШВЛ», – зазначив директор КП «Лікарня №1» Житомирської міської ради Володимир Мордюк.

Нагадаємо, 6 травня КП «Лікарня №1» Житомирської міської ради уклало договір з ТОВ «Ксенко» на закупівлю п'яти апаратів штучної вентиляції легенів загальною вартістю 8 млн 967 тис. 670 грн. Обладнання, кошти на яке виділили з міського бюджету, мають поставити до 10 вересня 2020 року. Переможці тендеру пояснили, що лікарні закупила апарат ШВЛ Hamilton C3 в максимальній комплектації: автоматичне регулювання параметрів вентиляції, карту оксигенації, карту елімінації CO2, пульсоксиметрію, волюметричну капнографію, функцію P/V Tool Pro - оцінка еластичних властивостей легенів та можливості проведення рекрутмент-маневру, автоматичний зволожувач.

Як повідомляв Житомир.info, мер Житомира Сергій Сухомлин 3 квітня 2020 року розповідав, що вже укладений договір на закупівлю 7 апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ) американського виробництва, а на сесії міськради депутати вирішили придбати ще один німецький ШВЛ. 11 квітня в інфекційне відділення житомирської лікарні №1 благодійники передали два німецькі апарати штучної вентиляції легенів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ШВЛ лікарня  
Матеріали по темі