Влада

Керівники ТТУ та КП «Житомиртранспорт» звітували про невиконання фінпланів на 2019 рік та пояснювали причини

1 July 2020, 11:24

Комунальні підприємства «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» та «Житомиртранспорт» не виконали фінансові плани на 2019 рік.

Звіти керівників КП слухали на черговому засіданні міськвиконкому 1 липня 2020 року. Першим звітував начальник ТТУ Андрій Нечуйвітер.

«На підприємстві в 2019 році працювало 863 працівники, на балансі – 25 одиниць трамваїв, 120 одиниць тролейбусів і 18 одиниць автобусів, з них щоденно на випуску – 12 трамваїв, 84 тролейбуси, 15 автобусів. За 2019 рік трамвайно-тролейбусне управління за нашими підрахунками перевезло близько 42 мільйонів пасажирів, з яких приблизно 63% - пільговики. Автобусами було перевезено близько 3,5 мільйонів пасажирів. За 2019 рік підприємство отримало дохід в сумі 210,7 млн грн, з яких 60,7 млн грн – виручка від перевезення платних пасажирів. На жаль, підприємство не виконало план по збору виручки, збитки склали трохи більше 10 млн грн і на це є ряд причин, одна з яких та, що згідно плану на 2019 рік підприємство повинно було збільшити вартість проїзду на електротранспорті і маршрутних наших автобусах. Друга причина, яка суттєво вплинула на збір виручки від платних пасажирів, - в місті проводилися ремонти доріг, зокрема – Великої Бердичівської, що вплинуло на випуск рухомого складу впродовж 1,5 місяці 2019 року. Ще однією причиною є те, що кількість рухомого складу було скорочено до 84 одиниць порівняно з 2018 роком, коли було 92, це також вплинуло на виручку за рік. Однак, скорочення випуску дало можливість зекономити на електроенергії, що, в принципі, відобразилося на фінансовому результаті підприємства. Згідно договору підприємство отримало (з міського бюджету) близько 140 мільйонів коштів, з яких 99 млн грн – на заробітну плату, 40 млн грн – на електроенергію, експлуатацію рухомого складу. Від інших видів господарської діяльності підприємство отримало близько 5 млн грн доходів, це – надання послуг населенню, від здачі в оренду ретро-трамваю», - поінформував начальник ТТУ.

Андрій Нечуйвітер також повідомив, що середня заробітна плата на підприємстві за 2019 рік становила від 9,5 тисяч гривень, у водіїв – 12 тис. грн. За 2019 рік підприємство виплатило 45,3 млн грн податків до бюджету.

Виконком затвердив звіт ЖТТУ за 2019 рік, а після цього члени виконкому розглянули питання про затвердження звіту про виконання показників фінансового плану комунального підприємства «Житомиртранспорт» за 2019 рік.

Перед початком доповіді директор підприємства Андрій Гнеличко нагадав, що він керує підприємством з 20 лютого 2020 року.

«В 2019 році запланована по фінансовому плану дохідна частина підприємства складала 3 мільйони 390 тисяч гривень, фактичне виконання було 1 млн 414 тис. грн, це 41,7% від запланованої дохідної частини. Витратна частина виконана на 63%. Загальна сума збитків – 707 тисяч 800 гривень. Причини таких збитків – перенесення запуску введення диференційованого тарифу, тому що при формуванні фінансового плану планувалося ввести диференційований тариф, видати валідатори, залучити перевізників та отримувати підприємству дохід від здачі в оренду і від обслуговування системи АСОП (автоматизована система оплати за проїзд – ред.). Основними дохідними частинами є надання послуг з обслуговування АСОП: по плану було 1 млн 500 тис. грн, фактично – 800 тис. грн. Ще раз наголошую – це сталося через те, що приватні перевізники не були задіяні в загальній системі перевезень АСОП та були без валідаторів. Також не були підписані договори про диспетчеризацію: по плану було 326 тис. грн, фактично – 19 тис. грн, тільки з одним перевізником був підписаний договір про диспетчеризацію з «Дозором». Підприємство також вибрало шлях скорочення витрат для балансування показників: були заощаджені кошти на рекламі, на утриманні табло (на зупинках транспорту – ред.), зменшення амортизації за рахунок консервування основних засобів, не підписувалися договори на обслуговування АСОП, тому що вистачало своїх сил і компетенції власних працівників, не залучалися партнери з Києва. Також не платили за оренду, бо приміщення було передане на баланс підприємства», - інформував Андрій Гнеличко.

Заступник мера з питань транспорту Олександр Шевчук запевнив, що цього року КП «Житомиртранспорт» вийде зі збитків, бо укладені договори з усіма без винятку перевізниками на оренду та обслуговування валідаторів та підписаний договір на отримання 5% комісії від всієї зібраної виручки. Мер Сергій Сухомлин цікавився відсотком людей, які в транспорті розраховуються безготівково.

«На останні день перед початком карантинних заходів в нас в електротранспорті практично було 15%, а починали ми з 1,4-1,8%. З 1 серпня ми знову диференціюємо тариф і, я думаю, ми дійдемо до 30%. У приватному транспорті частка надходжень в березні була в середньому 24%. Люди дуже активно користуються «Транспортною картою», ми підготувалися в цьому році до введення диференційованого тарифу і «Транспортних карт» у нас вистачає, це буде найвигідніший тариф», - зазначив заступник мера Олександр Шевчук.

Після затвердження звіту КП «Житомиртранспорт» мер нагадав, що на підприємстві починається перевірка, яку проводитиме контрольно-аналітичний відділ міської ради.

Як повідомляв Житомир.info, Андрій Нечуйвітер призначений на посаду начальника комунального підприємства «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» 12 листопада 2019 року, Андрій Гнеличка призначений на посаду директора комунального підприємства «Житомиртранспорт» 21 лютого 2020 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком ТТУ Нечуйвітер Житомиртранспорт Гнеличко  
Матеріали по темі