Влада

Профільний комітет погодив постанову про нові райони, прогнозоване зменшення витрат місцевих бюджетів – 1,4 млрд грн на рік

2 July 2020, 14:31

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 1 липня рекомендував Верховній Раді прийняти проєкт постанови про утворення та ліквідацію районів №3650.

Про це повідомляє сайт «Децентралізація».

«Утворення нових районів забезпечить відповідність системи адміністративно-територіального устрою районного рівня сучасним вимогам та європейським стандартам. Це також сприятиме визначенню обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування», - сказав під час засідання Комітету міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

«Ми рекомендуватимемо парламенту приймати редакцію постанови, доопрацьовану у Комітеті. Це не через те, що є якісь конфлікти чи непорозуміння з Міністерством. Ми усвідомлювали, що через брак часу певні речі доведеться вирішувати на рівні Верховної Ради, але з залученням фахівців Мінрегіону», - прокоментував народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.

Зазначається, що чергові місцеві вибори у жовтні 2020 року мають пройти на новій територіальній основі громад і районів. Після місцевих виборів усі громади вийдуть з-під впливу району (районних органів влади). Район матиме свої повноваження і джерела наповнення бюджету, і вони ніяк не перетинатимуться, як це маємо в чинній системі, з повноваженнями і ресурсами громад. Усі громади будуть рівними за статусом і матимуть прямі міжбюджетні відносини з державою. Усіх громади матимуть повноваження і джерела ресурсів, які зараз є у міст обласного значення. Основною функцією районів буде координація територіальних підрозділів органів виконавчої влади.

В оприлюдненому законопроєкті зазначається, що межі районів встановлюються по зовнішній межі територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району.

«Установити, що вибори депутатів районних рад районів, ліквідованих відповідно до пункту 3 цієї Постанови, не проводяться. Центральній виборчій комісії забезпечити формування виборчих округів та проведення місцевих виборів згідно з адміністративно-територіальним устроєм, визначеним цією Постановою. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цією Постановою: привести власні нормативно-правові акти у відповідність із цією Постановою; забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цією Постановою», - йдеться у проєкті.

Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її опублікування, крім пунктів щодо ліквідації та утворення районів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей, які набирають чинності після повернення цих територій під загальну юрисдикцію України (відновлення територіальної цілісності України та відновлення повноважень органів державної влади України на відповідній території).

«Реалізація положень проєкту акта не потребує додаткових видатків з Державного бюджету України та місцевих бюджетів. За оціночними розрахунками, які здійснювалися виходячи із обсягу фактичних видатків на утримання районних рад у 2019 році, прогнозованого зменшення кількості районних рад та прогнозних показників індексу споживчих цін (ІСЦ), відображених у інфляційному звіті НБУ за квітень 2020 року (показник ІСЦ на 2020 рік – 6,0%, 2021 рік – 5,0%, 2022 рік – 5,0%, 2023 рік – 5,0%), зменшення кількості районних рад призведе до зменшення витрат місцевих (районних) бюджетів: у 2021 році – на 1,4 млрд грн, у 2022 році – на 1,4 млрд грн, у 2023 році – на 1,5 млрд грн», - йдеться у пояснювальній записці до проєкту постанови.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області замість 24 районів буде чотири: Бердичівський, Житомирський, Новоград-Волинський і Коростенський. На позачерговому засіданні 12 червня 2020 року Уряд затвердив територіальні громади та нові райони Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: децентралізація район законопроєкт ВР  
Матеріали по темі