Події

У Житомирській області зросла кількість заяв про сексуальне насильство над дітьми, начальник ГУНП пов’язує це зі свідомістю людей

22 July 2020, 10:50

Аналіз ситуації за останні 5 років, проведений ювенальною службою поліції Житомирської області, свідчить про збільшення кількості зафіксованих випадків сексуального насильства над дітьми. Загалом поліція розслідувала злочини, учинені з 2016 по 2020, відносно 57 дітей.

Про це 22 липня повідомив відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Щороку таких випадків було від 10 до 15, у першій половині 2020 ми уже зареєстрували 10 кримінальих проваджень за такими фактами. Але, на мою думку, причина не у загальному збільшенні їх кількості, а у зміні свідомості людей: все більше з них готові заявляти про такі злочини», – коментує ситуацію начальник ГУНП Житомирщини Юрій Олійник.

Статистика свідчить, що протиправні діяння у більшості випадків були учинені знайомими, а нерідко й рідними для дітей людьми, а саме: знайомі (односельці, сусіди тощо) – 26 випадків; вітчим, співмешканець матері – 14; родичі (батько, мати, дядько) – 8, сторонні – 6; невстановлені особи – 3.

Крім того, як виявляється, діти не почуваються у безпеці навіть за місцем проживання – у 19 випадках потерпілі піддавались насиллю вдома, ще у 17 – в інших закритих приміщеннях: будинках, квартирах, готелях, гуртожитках і банях і навіть на даху багатоповерхівки. Третина злочинів (18) сталися у малолюдних місцях: лісових масивах, парках, узбіччях доріг, на берегах водойм тощо.

«Не менш вражаючим є і вік потерпілих. Найменшій дівчинці було трохи більше року, коли батько почав використовувати її як модель у порновідео. Зареєстрований факт насилля над 3-річною дитиною, 4 випадки, – коли жертвами стали 5-6-річні малюки, 2 дітей потерпіли у 7-річному віці, ще 3 – коли їм виповнилось 8 і далі по наростаючій від 4 до 6 фактів у кожній віковій категорії. Найбільше у період від 13 до 16 років – 25 випадків», – інформують у поліції.

Кримінальні провадження поліцейські розслідували за фактами розбещень (23), згвалтувань (17), насильницького задоволення статевої пристрасті неприроднім способом (10) та іншими злочинами сексуального характеру.

«Цей аналіз не може не вражати. Проблема є, вона реально існує і від небайдужості та уважності кожного з нас залежить дитяче життя. Якщо у вас виникли сумніви щодо підозрілих дій будь-якої особи, не соромтесь про них заявити, особливо якщо йдеться про тих, хто у силу малолітнього віку, недосвідченості або залежності від кривдника, врешті нерозуміння ситуації не може заявити про неї», – каже Юрій Олійник

У ГУНП нагадують, що днями поліцейські провели дводенні тренінги з виявлення та припинення фактів домашнього насильства.

Нагадаємо, зі слів прокурора Житомирської області Олега Василіва, запроваджений у березні 2020 карантин вплинув на ситуацію зі злочинністю в області. Відтак, зменшилась кількість крадіжок, розбоїв, грабежів, натомість, стало більше випадків насильства у сім’ях та злочинів, скоєних підлітками.

Інтерв’ю з прокурором Житомирської області Олегом Василівим тут.

Як повідомляв Житомир.info, 18 квітня 2020 року в селі Житомирської області раніше судимий 32-річний чоловік завів у сарай трирічну дитину і зґвалтував її.

23 червня 2020 року в Романівському районі Житомирської області поліцейські затримали парубка за спробу зґвалтувати 11-річну дівчинку.

Наприкінці червня 2020 прокуратура повідомила про обрання запобіжного заходу 44-річному чоловіку з Баранівського району, який неодноразово ґвалтував свою 13-річну пасербицю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитина насильство ГУНП поліція сексуальне насильство  
Матеріали по темі