Суспільство

​На вихідних у Житомирській області розпочинається сезон полювання на качок

5 August 2020, 12:54

8 серпня у Житомирській області розпочинається сезон полювання на пернату дичину.

Про це повідомляє пресслужба Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

«У другу суботу серпня о 16 год. 00 хв. відкривається довгоочікуваний сезон полювання на пернату дичину на території мисливських угідь Житомирщини. Міненергетики наказом від 25.05.2020 N 339 затвердило Ліміти використання мисливських тварин державного мисливського фонду у сезон полювання 2020/2021 років. Скільки саме пернатої дичини може добути кожен мисливець - визначається безпосередньо користувачем мисливських угідь у межах норм, встановлених Наказом Міністерства енергетики та захисту довкілля України», - йдеться у повідомленні.

Полювання буде дозволено на качок (крім гоголя, черні білоокої, черні червонодзьобої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крехів (крохалів), нерозня, креха середнього, каменярки, казарки білощокої та червоноволої), лиску, норця великого, куликів (крім кулика-сороки, баранця великого (дупеля), ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, поручайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника, пісочників, плавунців, баранця великого), гусок (сіру, білолобу велику, гуменника), на голубів (крім голуба-синяка), перепела.

При проведенні полювання мисливець повинен мати при собі посвідчення мисливця, контрольну картку обліку добутої дичини та порушень правил полювання на сезон полювання 2020-2021 років, відстрільну картку, дозвіл на право носіння та зберігання вогнепальної зброї. Якщо ж він має при собі мисливського собаку – то ще й відповідний паспорт на тварину.Йдучи на полювання, кожен мисливець повинен пам’ятати: аби задоволення від спілкування з природою не затьмарилося жодною неприємністю - потрібно суворо дотримуватись правил безпеки поводження зі зброєю.

При стрільбі кулями мисливець має бути особливо обережним, попередньо впевнитись, що поблизу, в напрямку пострілу немає людей і домашніх тварин. Необхідно завжди враховувати, що неподалік можуть знаходитись люди, що збирають гриби, ягоди, випасають худобу. Забороняється стріляти «на шум», по цілі, яку нечітко видно (під час туману, в сутінках, проти сонця та ін.) При полюванні в густому лісі, очереті необхідно бути особливо уважним, дотримуватись взятого напрямку, частіше підтримувати зв’язок з іншими мисливцями.

Не зайвим буде нагадати, що порушення правил полювання без добування дичини тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену ст. 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у вигляді попередження або штрафу від 102 до 1020 грн. А у разі добування дичини з порушенням правил полювання – від 1020 до 2040 грн штрафу та сплати збитків за кожну добуту тварину чи птаха, у розмірі, передбаченому таксами нарахування збитків. Крім того знаряддя добування та все добуте підлягатиме конфіскації.

Крім того, Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства застерігає, що в лісах області зберігається висока пожежна небезпека, та звертається до всіх, хто з будь-яких причин перебуватиме в лісових масивах, пам’ятати про обережне поводження з вогнем, аби не спричинити пожежу.

Про правила поводження з мисливською зброєю 5 серпня нагадали і в пресслужбі ГУНП в Житомирській області.

«Слід пам’ятати про заборони під час такого мисливства: не можна полювати ближче ніж за 200 метрів від житлових будівель, у темний період доби (через годину після заходу сонця і за годину до його сходу), та в стані алкогольного сп'яніння. Врахуйте, що дозволена для полювання зброя – лише гладкоствольна мисливська рушниця. Окрім того, слід обов’язково дотримуватись заходів безпеки. Остерігайтесь пострілів навмання, «на шум» чи «на шерхіт». Враховуйте ймовірне перебування довкола й інших мисливців», - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці також нагадують, що за порушення правил полювання (без належного на те дозволу, у заборонених місцях чи час, недозволеними знаряддями або способами) передбачено адміністративну відповідальність. Також за незаконне полювання на тварин або на заборонених територіях статтею 248 КК України визначено кримінальне покарання від штрафу до обмеження волі терміном до 3 років.

«Інспектори з контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи та дільничні офіцери поліції регулярно перевіряють умови зберігання зброї, вивчають поведінку її власників у побуті, перевіряють їх за наркологічними та психіатричними обліками. Особлива увага приділяється профілактичним, роз’яснювальним заходам. У разі виявлення порушень вимог щодо використання чи зберігання вогнепальної зброї згідно з чинним законодавством поліцейські мають право анульовувати дозволи на право носіння та зберігання зброї та вилучити її у власників. У період прийдешнього сезону представники природоохоронних структур та поліцейські проводитимуть відпрацювання з контролю за дотриманням правил полювання на території всіх мисливських угідь. Поліцейські закликають мисливців дослухатись до вказаних застережень, не нехтувати елементарними заходами перестороги та правилами зберігання і застосування зброї. Цим ви вбережете від небезпеки і себе, і оточуючих вас людей. Відтак наскільки вдалим буде новий сезон полювання, залежить від вас», - йдеться у повідомленні поліції.

Як повідомляв Житомир.info, в минулому 2019 році сезон полювання на пернатих стартував у Житомирській області 3 серпня і тривав до 3 листопада.

Як сезон полювання відкривали у Романівському районі в 2018, дивіться у фоторепортажі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сезон полювання мисливець дичина  
Матеріали по темі