Культура

У Житомирі 77-й театральний сезон розпочнеться з вистави «‎Дарагой тавариш Б-г»

19 August 2020, 18:08

У Житомирському академічному музично-драматичному театрі ім. І. Кочерги 21-22 серпня відбудеться відкриття нового сезону.

77-й театральний сезон стартує з вистави «Дарагой тавариш Б-г». Головний режисер Наталія Тімошкіна зазначила, що давно хотіла поставити цю виставу.

«Вистава за оповіданням Анатолія Крима «Лист Богу», у нас ця вистава має назву «Дарагой тавариш Б-г», ось такий суржик. Це пов’язано з тим, що у цій виставі така паралель двох культур, української та єврейської, але люди, які живуть в одному містечку, їх долі пов’язані один з одним. Дуже давно хотіла працювати з таким колоритним єврейським матеріалом, тому що у нас, на Житомирщині, досить багато живе євреїв, з якими ми спілкуємося та працюємо», – ділить головний режисер Наталія Тімошкіна.

Вистава «багата» на емоції, які тримають увагу глядача, каже головний режисер.

«Тут поруч йде трагедія й комедія і відстань між ними мала. Важкість вистави полягає у тому, що актору немає багато часу, аби перейти з одного психологічного стану в інший. Тут глядач, сподіваюся, що буде плакати, а через хвилину він починає сміятися, посміхатися. Намагаюся наблизити мову, якою розмовляють актори, тобто у євреїв - це більше суржик, вони так упереміш вставляють єврейські, українські, російські слова. Мене, навіть, намагалися звинуватити, що це російськомовне, чому воно навчити - це якийсь суржик. Цей суржик створюють спеціально для того, щоб наблизити, бо коли, ми йдемо на базар там розмовляють по іншому, не літературною мовою. Літературну мову ми хочемо чути від журналістів, на телебаченні, у школі, але театр зображує правду життя. Ця правда життя повинна бути на сцені і актори мають говорити так, як у житті», – говорить Наталія Тімошкіна.


Самі актори з радістю розповідають про свої ролі. Кажуть, що через карантин було мало часу на підготовку до відкриття сезону, але з нетерпінням чекають зустрічі з глядачем.

«У мене роль капітана, складна емоційна роль. Складність полягає у тому, що емоції, які ти переживаєш на сцені, ти не можеш яскраво виразити, ти не будеш сміятися або відкрито плакати, а от те, що відбувається всередині, складно передати глядачеві. Мій персонаж – це людина, яка втратила родину під час війни, і щоб глядач це зрозумів, це насправді дуже складно і технічно, і візуально. Не скажу, що ми поставили за ціль повернути глядача до якихось емоцій, а ось звернути увагу на те, що не всі люди однакові і проживають горе чи радість по-своєму, це треба розуміти і бути готовим до співчуття, підтримки ближнього. Насправді дуже мало (часу) як на підготовку вистави, нас обмежували карантином. Нам не давали працювати, це зрозуміло, бо вся країна знаходиться у такій ситуації. Ми викручувалися, виписували репетиції по окремих сценах, коли нам трохи дали свободи ми все на бігу схоплювали, як кажуть, «зварювали» все до купи. Часу було дуже мало, було по-своєму складно», – розповідає актор Максим Петрівський.

«Граємо єврея який проживає в селі Северинівка, в Україні дії проходять. Перші роки після війни, країна відбудовується. У Лімариса, у головного героя, у нього загинула сім'я, німці вбили дітей і дружину», – говорить народний артист України Микола Карпович.

«До кінця не зрозуміло… Чоловік пережив трагедію, на очах загинула родина, він збожеволів. Після війни він починає прокидатися, приходить до тями, стає знову людиною. І тут до кінця не зрозуміло, прийшов він до тями чи ні. Його душевна травма залишиться назавжди, але він починає жити, і це головне, що він повертається о звичного життя», – ділиться актор Віталій Рогутський.

У прем'єрний тиждень також планують зіграти кілька вистав просто неба. Зокрема, житомирян запрошують 26-27 серпня переглянути ліричну комедію «Зовсім інші» в артмайстерні Аліни Далініної, а 28-29 серпня на мистецькому подвір'ї театру покажуть виставу «Кайдашева сім'я».

Нагадаємо, 1 липня 2020 року Житомирський академічний музично-драматичний театрі ім. І. Кочерги завершив 76-й театральний сезон закритим показом прем’єрної вистави, яку не встигли показати у березні.

Як повідомляв Житомир.info, 25 вересня 2019 року в Житомирському українському музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги з тисячної вистави «‎За двома зайцями» розпочався 76-й театральний сезон.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: театр муздрамтеатр театральний сезон Тімошкіна вистава  
Матеріали по темі