Події

Суд наклав арешт на 43 тис. норок, які незаконно утримуються на звірофермі неподалік Житомира

1 September 2020, 15:04

Суд наклав арешт на транспортні засоби та понад 43 тис. норок, які, всупереч рішення суду, утримуються на звірофермі у селі Сінгури Житомирського району.

Про це 1 вересня повідомила пресслужба прокуратура Житомирської області.

«Погоджене Житомирською місцевою прокуратурою клопотання про накладення арешту на майно, вилучене правоохоронцями в ході санкціонованого обшуку на території звіроферми, що знаходиться на території Сінгурівської сільської ради Житомирського району, розглянуто судом. Ухвалою слідчого судді Богунського районного суду м. Житомира накладено арешт на понад 43 тис. норок, шеди (приміщення, в яких знаходяться тварини), транспортні засоби, документи щодо здійснення діяльності на звірофермі», – йдеться у повідомленні.

У прокуратурі зазначають, що 20 серпня 2020 органи досудового розслідування із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Поліського округу провели санкціонований обшук на території звіроферми. Обшук був проведений у межах досудового розслідування кримінального провадження за фактом порушення правил екологічної безпеки під час введення в експлуатацію та здійснення господарської діяльності на звірофермі з утримання, відгодівлі і вирощування норок та невиконання судового рішення (ст. 236, ч. 1 ст. 382 КК України). Під час обшуку була знайдена чорнова документація, а також виявлено більше 40 тисяч норок, які неналежно утримуються.

Нагадаємо, 7 серпня 2020 року в селі Сінгури Житомирського району люди влаштували акцію і вимагали призупинити роботу місцевої хутряної ферми «Профуна», яка працює попри рішення суду.

Як повідомляв Житомир.info, 30 травня 2018 інвестор Ханс Олесен і тодішній голова ОДА Ігор Гундич підписали меморандум про будівництво в Коростишівському районі норкової ферми на 5 тисяч маточних голів. 10 червня люди з плакатами «Залиш хутро тварині» пройшлися вулицями Житомира та зібрали підписи проти будівництва норкової ферми. 11 червня керівник апарату ОДА Олексій Шатило повідомив, що на законодавчому рівні діяльність таких ферм в Україні не заборонена, тому підстав для відмови інвестору у веденні такої підприємницької діяльності немає. 12 червня 2018 голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма створив робочу групу для врегулювання проблемних питань між інвестором ТОВ «Профуна» та Сінгурівською сільською радою.

в серпні 2018 року ОДА повідомила, що в селі Сінгури Житомирського району голландська компанія будує звіроферму, де будуть утримувати до 55 тис. норок. Після запиту депутата Житомирської облради Олега Пінського на сесії 7 березня 2018 року відповідні органи перевірили роботу звіроферми. У квітні 2018 року депутати Сінгурівської сільради звернулись до правоохоронних та контролюючих органів з приводу незаконного розміщення звіроферми на території сільради.

21 червня 2019 року суд зобов’язав норкову ферму «Профуна» призупинити діяльність. 5 листопада Житомирський адмінсуд знову призупинив роботу хутряної ферми в Сінгурах, діяльність якої вже обмежували.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: звіроферма норка Сінгури прокуратура суд арешт  
Матеріали по темі