Місто

У Житомирі ветерани відзначали День танкістів, а містяни про таке свято не чули

12 September 2020, 12:17

Зранку 12 вересня на майдані Перемоги біля танку зібралося близько сорока житомирян з нагоди відзначення Дня танкіста.

На майдан люди прийшли з квітами, більшість були без захисних масок і дистанції не дотримувалися.

«Сьогодні 74-а річниця з дня заснування такого свята, як День танкістів. У 1946 році свято було започатковано і у 1997 році указом президента України у нас також з’явилося це свято. Тому ветерани 8-ї танкової армії, де я також проходив службу, відзначаємо це свято. Ми звернулися до місцевої влади, реакція - «не знаю», хоча з кожним роком все легко, спокійно. Хоча, можливо, це не правильно», - говорить керівник організації ветеранів 8-го танкового корпусу Віктор Рафальський.


День танкіста в Україні відзначають у другу неділю вересня, й ми вирішили запитати житомирян, чи знають вони про це свято.

«Напевно, День танкіста 12 вересня. Проходив службу в танковій армії, бачу є мої однокурсники колишні», - каже Костянтин.

«Не чула, соромно сказати. Коли сьогодні у нас в країні йде війна, обов'язково треба це робити – прищеплювати молоді певні дані, щоб вони пам’ятали, що кров чогось варта», - говорить Лілія.

«Ні, не знаю, якщо чесно. Я ось з вікна побачила, мені самій цікаво стало. Можливо це не розголошується ніде, навіть у соціальних мережах ніякої реклами не бачила. Я гадаю наше покоління не обізнані у таких святах», - сказала Катерина.

«Не знаю, вже відвикли від цього всього», - говорить Людмила

«Свято сьогодні, в Україні, 12 вересня – не знаю, навіть. У соціальних мережах не бачила, не чула. Знала, що є таке свято (День танкістів), але що сьогодні – точно не знала», - зазначила Руслана.

Довідково: Указом президента Леоніда Кучми від 29 серпня 1997 року в Україні встановлено свято – День танкістів, яке відзначається щороку в другу неділю вересня. Свято встановлене «на підтримку ініціативи ветеранів танкових військ і танкобудівників України, враховуючи бойові заслуги танкістів у роки другої світової війни, та з метою виховання воїнів-танкістів Збройних Сил України на кращих традиціях попередніх поколінь».

Нагадаємо, в смт Новогуйвинське Житомирського району знаходиться Державне підприємство «Житомирський бронетанковий завод», в Новограді-Волинському дислокується 30-а окрема механізована бригада ім. князя Костянтина Острозького.

Як повідомляв Житомир.info, 9 травня 2020 року на майдані Перемоги житомиряни сперечалися через маски та ордена, а потім автопробігом вирушили до «вічного вогню». 22 червня в Житомирі та райцентрах вшанували пам’ять жертв війни.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День танкіста свято ветеран майдан Перемоги танк  
Матеріали по темі