Здоров'я

Що може стати причиною раку молочної залози: у закладах Житомира з’явилися плакати з QR-кодами і відповідями на запитання

22 October 2020, 12:51

Жовтень – місяць обізнаності про рак молочної залози. Аби підвищити рівень знань пересічних громадян про це захворювання, надати відповіді на найпоширеніші запитання, розвінчати деякі міфи, команда фонду підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration Family ініціювала розробку плакатів з QR-кодами, відсканувавши які можна спростувати або підтвердити деякі популярні судження щодо онкології грудей. Плакати, створені на основі картин відомих художників, розвісили у публічних місцях. З’явилися вони, зокрема, і в деяких закладах Житомира.

Про це Житомир.info 22 жовтня повідомила Inspiration Family.

Далі – інформація про проєкт, надана Inspiration Family:

«Зі мною цього точно не станеться. Ніхто із моїх родичів не мав онкології. Я годувала трьох своїй дітей грудьми, не вживаю часто алкоголь і не палю».

Ці переконання були в моїй голові до 2016 — року, в якому я дізналася, що маю рак молочної залози. Я не ходила на щорічні обстеження і навіть коли лікарі озвучили підозру, надіялася, що вони помиляються. За цей час я пройшла всі п’ять стадій від заперечення до прийняття, зрозумівши, що годування грудьми і здоровий спосіб життя — доволі слабенькі уявлення про безпеку. Схожі історії має багато жінок, яким діагностували рак молочної залози. Тому ми вирішили створити соціальний проект «Чи впевнена ти у своїх знаннях?».

Про це розповідає Дарина Брикайло — співзасновниця фонду підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration Family. Команда цього проєкту провела опитування в соціальних мережах серед 200 жінок віком від 19 до 60 років та дізналася, що більшість з них нічого не знає про причини виникнення раку грудей. Серед опитаних 92 жінки вважають, що приводом для раку молочної залози може бути травма грудей. 106 жінок відповіли, що сильний і довготривалий стрес може також на це вплинути. Інші 66 жінок стверджують, що жіноча стать — головний фактор розвитку цього діагнозу у майбутньому, і 12 жінок вказали, що грудне вигодовування є гарантією того, що раку не буде.

Дарина Брикайло

«Українські жінки мають знати, що більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок. Але кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Тому так важливо жінкам до 39 років робити раз на рік УЗД грудей, а після 40 років — мамографію. Це усвідомлюють не всі, тому якщо ми маємо змогу не бути осторонь — нею варто скористатися», — коментує Дарина Брикайло.

Без перебільшень, українське суспільство «пронизане» міфами про рак грудей. Більшість з нас переконані, що використання антиперспірантів, носіння бюстгальтерів з кісточкою, розмір грудей та імпланти можуть призвести до розвитку злоякісного утворення. Але це неправда. Для того, аби змінити думку жінок про рак грудей, команда Inspiration Family вирішила діяти радикально. Для цього дизайнерка Катерина Стоцька розробила плакати із картинами відомих художників, які будуть розміщені в публічних місцях, щоб привернути увагу суспільства до упереджень про рак та спростувати їх або підтвердити. Як розповіли засновниці проєкту, один із київських закладів таки відмовився від пропозиції розмістити плакат, пояснивши, що «в нас їдять люди».

«Для мене залишається загадкою, що саме може зіпсувати апетит відвідувачам цього закладу — картина Леонардо да Вінчі чи слово «рак». На мою думку, це ще одне підтвердження того, що у нашому суспільстві процвітає канцерофобія і людям не зручно про неї говорити. Це надихнуло нас рухатися далі», — каже Дарина.


Відео Inspiration Family

Загалом акцію Inspiration Family підтримали 20 кав’ярень у Києві, Львові, Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську, Тернополі, Кропивницькому. Серед них такі заклади як «Каштан Coffee», Malevich, Like a local's wine bar, The Journalist, Urban 500 та Urban 100, «Хармс», Druzi Cafe, Art Eclair, My Muffin, The Garden, RIGHT Coffee Bar, «Світ кави», First Point Espresso Bar, «Ласка». Також розклеїти інформативні плакати погодилися діагностичні клініки, лабораторії, «Кураж» та мережа кінотеатрів "Планета кіно".

У Житомирі такі плакати можна знайти у Навколокультурному просторі, школі англійської мови WinWin та студії краси Artview. Це говорить про те, що власники більшості закладів є соціально відповідальними та розуміють важливість такого проєкту.

Як повідомляв Житомир.info, 12 жовтня 2020 року у житомирську поліклініку № 1 доставили мамограф, який діагностує рак молочної залози на ранніх стадіях.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рак рак молочної залози онкологія соціальний проєкт  
Матеріали по темі