Влада

Народні депутати проголосували в першому читанні штрафи для підприємців та установ за відсутність масок у громадян

3 November 2020, 17:01

На пленарному засіданні 3 листопада прийнято за основу проєкт закону «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Законопроєктом пропонується встановити фінансові санкції до підприємств, підприємців, установ, організацій за «пропуск, допуск особи в громадські будинки, споруди, громадський транспорт під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно або невжиття заходів щодо перебування особи в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту - підприємство, установа, організація, громадянин - суб’єкт господарської діяльності сплачують штраф у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», та визначаються особи, уповноважені складати постанови про накладення штрафів та застосування фінансових санкцій», - йдеться у повідомленні.

Розмір штрафів становитиме від 3 тис. 400 грн до 5 тис. 100 грн, постанови можуть складати головні державні санітарні лікарі та їх заступники, інші посадові особи Державної санітарно-епідеміологічної служби.

«За висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-2019, спричиненої коронавірусомSARS-CoV-2, набуло статусу пандемії. На сьогодні поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, відбувається у багатьох країнах світу, у тому числі, і в Україні. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує Урядам заохочувати громадян до носіння масок в місцях, де є висока небезпека зараження і важко дотримуватись соціальної дистанції. На сьогодні в деяких магазинах, торгових центрах та громадському транспорті постійно ігнорують вимоги карантину та відсутній контроль уповноважених осіб стосовно допуску відвідувачів до таких місць в засобах індивідуального захисту або не вживаються заходи щодо можливого перебування особи в зазначених місцях без засобів індивідуального захисту. Враховуючи тенденцію, яка склалась в Україні і з метою запобігання розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-2019, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, виникла необхідність внесення відповідних змін до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»., - так пояснюється необхідність змін щодо штрафів у законопроєкті, який Кабінет міністрів подав до Верховної ради ще в липні цього року.

Зазначимо, що на брифінгу 31 жовтня міністр охорони здоров'я Максим Степанов звернувся до народних депутатів із проханням підтримати урядовий законопроєкт про посилення відповідальності за недотримання протиепідемічних заходів й говорив, що там передбачені штрафи за не носіння масок у відповідних закладах, спорудах: від 170 до 225 гривень штрафу для людей, які не дотримуються цих правил. В оприлюдненому законопроєкті є лише штрафи для юридичних осіб.

Маски на підборіддях та переповнені маршрутки – так у Житомирі водії та пасажири «дотримувалися» карантинних обмежень у громадському транспорті 16 жовтня. Фоторепортаж про маски та транспорт 2 листопада – перший день Житомира у «червоній» зонідивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, з 00:00 год. 2 листопада 2020 року почало діяти нове зонування, відповідно до якого до «червоної» зони потрапили 5 міст та 13 районів Житомирської області. Станом на ранок 2 листопада медичні заклади області, призначені для лікування хворих на COVID-19, заповнені на 81%, загалом стаціонарне лікування отримують 744 пацієнти, 137 з них перебувають на кисневій підтримці, семеро – на апаратах штучної вентиляції легень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР маска карантин штраф Степанов  
Матеріали по темі