Здоров'я

​Жителі Житомирської області можуть безкоштовно та анонімно протестуватись на ВІЛ та гепатит С

19 November 2020, 15:36

З 23 по 27 листопада 2020 року Житомирський обласний центр громадського здоров’я проводитиме безкоштовне, анонімне тестування на ВІЛ та гепатит С.

Про це Житомир.infoповідомив обласний центр громадського здоров’я.

«Здати тест і отримати результат протягом 15 хвилин на ВІЛ та гепатит С можна буде за адресами: 23 листопада 2020 року з 9.00 до 13.00м.Житомир,КНП «Обласний медичний центр спортивної медицини» ЖОР 1 поверх, каб.104 (навпроти Житомирської гуманітарної гімназії №3) ; 24-27 листопада 2020 року в холі поліклініки КНП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради», – йдеться у повідомленні.

У ЦГЗ зазначають, що вчасне виявлення вірусів в організмі гарантує найменшу шкоду здоров’ю.

«У Житомирській області зареєстровано 3 496 осіб, що мають ВІЛ-інфекцію. Лише за 2019 рік було виявлено майже 448 нових випадків. Нині зареєстровано 1226 людей, хворих на гепатит С і 352 пацієнти, що мають вірусний гепатит В. Наразі ВІЛ вилікувати повністю неможливо. Натомість сучасна АРВ-терапія гарантує повноцінне та здорове життя усім людям, що мають ВІЛ. На жаль, багато людей і досі вірять, що ВІЛ – це смертний вирок і не приймають лікування, тож у Житомирській області лікуванням охоплено лише 70 відсотків від тих, хто його потребує. Гепатиту С можна позбутися повністю за 3 або 6 місяців. Держава закуповує якісні та безпечні ліки, які може отримати кожен хворий на гепатит С. Цього року в Україні є 29 815 курсів для лікування вірусного гепатиту С. У Житомирі ліки від гепатиту С можна отримати в лікувально- профілактичних закладах області», – повідомляють у ЦГЗ.

У рамках Європейського тижня тестування обласний центр громадського здоров’я ініціює акцію, під час якої можна буде анонімно та безкоштовно пройти тестування швидкими тестами на ВІЛ-інфекцію та вірусні гепатити.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2019 року у МОЗ пропонували змінити підхід до призначення ліків: пріоритет має надаватися таблеткам, а не уколам.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гепатит С ВІЛ тести ЦГЗ  
Матеріали по темі