Суспільство

У Житомирській області монітори виявили порушення у стаціонарному відділенні центру соціального обслуговування

11 December 2020, 14:27

У Новоград-Волинському районі Житомирської області перевірили Лебедівське стаціонарне відділення для постійного або тимчасового проживання територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Монітори виявили проблеми з водопостачанням та житловими кімнатами.

Про це повідомляють на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Стаціонарне відділення розраховане для проживання 30 осіб. На час візиту в установі постійно проживав 21 мешканець, серед яких 11 осіб з інвалідністю.

Розташоване відділення в одноповерховому приміщенні.

«Прибудинкова територія відділення прибрана, прогулянкові доріжки заасфальтовані, розміщено багато лавок, є альтанки доступні для маломобільних підопічних. Житлові кімнати розраховані для проживання від однієї до чотирьох осіб. У кожній кімнаті є шафи, ліжка, тумбочки, рукомийники. Підопічним забезпечено належний догляд відповідно до укладених договорів про надання соціальних послуг. Зі всіма підопічними укладено декларації про надання первинної медичної допомоги з лікарем загальної практики-сімейної медицини Новоград-Волинського районного центру первинної медико-санітарної допомоги. Мешканці під час особистого спілкування з моніторами скарг на умови перебування не висловлювали», – йдеться у повідомленні.

В установі організовані карантинні заходи з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зокрема заборонено відвідування підопічних та їх вихід за межі території відділення.

«Водночас моніторингова група звернула увагу на проблеми з водопостачанням відділення оскільки тиск водогінної мережі не забезпечує належного здійснення санітарно-гігієнічних процедур, зокрема миття підопічних. Окрім цього, значна кількість водорозбірних кранів та змішувачів несправні. Площа більшості житлових кімнат у відділенні не відповідає вимогам Державних будівельних норм «Будинки і споруди. Заклади соціального захисту населення ДБН В.2.2-18:2007», затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 23 січня 2007 р. № 20, відповідно до яких площі житлових кімнат у відділеннях для осіб, спроможних самостійно пересуватися, і для осіб, які користуються кріслами колісними приймаються з розрахунку не менше відповідно 8 м2 і 10 м2 на людину.

Звіт за результатами візиту буде направлено директору територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Новоград-Волинського району Житомирської області», – зазначають на сайті.

Нагадаємо, голова Житомирської обласної ради створив робочу групу з метою вивчення наявних проблемних питань у роботі комунальної установи «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, виявлених під час перевірки представників Уповноваженого Верховної ради з дотримання прав людини.

Як повідомляв Житомир.info, 12 листопада під час моніторингового візиту до Радомишльського психоневрологічного інтернату представниками Офісу Омбудсмана було виявлено двох підопічних з ознаками ГРЗ. Одна з підопічних перебувала у важкому стані – мала температуру тіла 39,3 та концентрацію кисню в крові 89%, але директор закладу та сімейний лікар відмовлялися викликати «швидку». У госпіталізованої жінки виявили COVID-19, 15 листопада вона померла в Коростишівській лікарні від ускладнень, спричинених коронавірусною хворобою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: монітори перевірка стаціонар Лебедівка  
Матеріали по темі