Суспільство

У Житомирській області фіксують збільшення кількості скарг щодо невдалих покупок в інтернеті, фахівці дають споживачам поради

12 December 2020, 16:19

Із введенням карантину люди почали більше купувати товарів через інтернет. В зв’язку з цим суттєво зросла кількість звернень споживачів, пов’язаних з невдалим досвідом придбання товарів через інтернет-магазини. Якщо провести аналіз кількості звернень, які надійшли до головного управління Держпродспожислужби у Житомирській області, то їх кількість у 2020 році у рази перевищує сумарну кількість звернень за 2019 рік.

Про це 11 грудня повідомила пресслужба головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області.

Найпоширеніші питання з якими звертаються споживачі, це:

  • оплатили товар – товар не отримали;
  • товар назад не приймають протягом 14-ти днів (не відповідає замовленому);
  • товар не ремонтують по гарантії;
  • товар повернули (відправили) суб’єкту, – ні товару, ні коштів.

«Крім, того отримуючи звернення (скарги) стосовно покупок через інтернет, у більшості випадках немає можливості вирішити питання позитивно, адже скарги не містять інформації щодо найменування та місцезнаходження продавця (суб’єкта господарювання), а головне управління не є органом, який здійснює розшукові дії», – зазначають у Держпродспоживслужбі.

Що необхідно знати, щоб вдало замовити товари через інтернет-магазини?

По-перше, законодавчі акти, які захищають права споживачів, основних два:

  • Закон України «Про захист прав споживачів»,
  • Закон України «Про електронну комерцію».

По-друге, замовляти товари на сайтах інтернет-магазинів із повною інформацією про підприємство:

  • повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця;
  • місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи – підприємця (місцезнаходження юридичної особи – це не адреса самовивезення, а адреса реєстрації підприємства). Якщо вся інформація про продавця доступна, це дає можливість перевірити його наявність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на сайті https://usr.minjust.gov.ua/.
  • адреса електронної пошти та/або адреса Інтернет-магазину;
  • інформація для зворотнього зв’язку – чим більше тим краще: телефон, email, месенджери (telegram, viber, messenger);
  • в ідеальному варіанті на сайті Інтернет-магазину має бути присутня пропозиція укласти електронний договір (оферту), у якій чітко прописані обов’язки та права продавця та покупця.
  • Перед тим, як замовити товар, обов’язково дізнайтеся всю інформацію про продукцію. Якщо даних недостатньо на сайті, запитайте у продавця. Також не забувайте вимагати гарантійний талон на товар. Адже протягом гарантійного строку виробник або продавець бере на себе зобов’язання з безоплатного ремонту або заміни відповідної продукції.
  • В жодному разі не перераховуйте всю суму наперед! Здійснюйте оплату по факту отримання товару, після його огляду та перевірки (щодо якості, модифікації, моделі, цілісності та інше). Якщо ви замовили доставку товару кур’єром, прослідкуйте, щоб він надав вам товарний чек з печаткою продавця, і за необхідності товарний талон та сертифікати на товар. Огляньте (протестуйте) доставлений товар. Переконайтеся, що до нього додаються всі чеки (гарантійний талон, фіскальний чек). Тільки після цього сплачуйте покупку.
  • Покупець має право розірвати укладений через інтернет договір і повернути товар протягом 14-ти днів з моменту одержання товару. Після закінчення цього терміну повернення можливе тільки за гарантією. Це правило поширюється на непродовольчі товари належної якості за умови, що вони не використовувалися і зберегли товарний вигляд, споживчі властивості та ярлики. Також у покупця має бути наявний розрахунковий документ (чек).

Будь-які витрати, пов’язані з поверненням продукції, покладаються на продавця (виконавця). Продавець (виконавець) повинен відшкодувати витрати споживача у зв’язку з поверненням продукції.

Також не потрібно забувати, що повернути продукцію і отримати назад свої гроші можна далеко не за всі групи товарів. Відтак, визначений перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню) затверджений постановою Кабінету Міністрів України (№ 172 від 19.03.1994).

До списку «неповернення» потрапили всі продовольчі товари (їжа, напої, алкоголь, тютюнові вироби), ліки, медичні інструменти, прилади та апарати, предмети санітарної гігієни. Також обміну та поверненню не підлягають деякі непродовольчі товари: постільна та натільна білизна, косметика, парфумерія, товари для новонароджених, ювелірні вироби, друкована продукція та інше.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2020 року Корольовський районний суд м. Житомира поставив крапку у «кар’єрі» інтернет-шахрая. Зловмисник «продавав» біговели і велосипеди та встиг обдурити десятьох осіб, які через нього втратили різні суми коштів. Вироком суду зловмисника було визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Йому призначили покарання у виді 4 років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік 6 місяців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба споживач покупка інтернет-покупка  
Матеріали по темі