Події

​У Бердичеві 45-річний чоловік отримав 9 років ув’язнення за умисне вбивство брата

14 December 2020, 15:56

У Бердичеві суд виніс вирок 45-річному чоловіку, який в липні 2020 року зарізав старшого брата: 9 років позбавлення волі.

Про це 10 грудня повідомила пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

«Він сполоснув ножа від крові, виправ брудний одяг та улігся спати, а наступного ранку був затриманий за підозрою у вбивстві старшого брата. Нещодавно суд визнав винним 45-річного бердичівлянина в інкримінованому особливо тяжкому злочині та призначив йому дев’ять років ув’язнення», - йдеться у повідомленні суду.

У ході розгляду справи було встановлено, що 23 липня 2020 року близько пів на десяту вечора двоє братів за місцем свого проживання по вулиці В. Вітківського розпивали спиртне. Між чоловіками виник конфлікт, у ході якого в обвинуваченого з’явився умисел на вбивство. Він узяв на кухні ножа та ударив брата у грудну клітину. Потерпілий помер унаслідок отриманого одиночного колото-різаного поранення, яке призвело до масивної кровотечі й травматичного шоку, що викликало зупинку серця. Дії підсудного кваліфікували за частиною 1 статті 115 КК України (умисне вбивство).

Пресслужба суду зазначає, що факту нанесення тілесних ушкоджень обвинувачений не заперечував, однак намагався переконати суд, що так захищався. Мовляв, шпигнув брата ножем, бо той начебто вдарив його молотком по голові (так, що й кров пішла) за відмову давати гроші на чергову порцію горілки. Після удару потерпілий ще зміг вибігти з хати, а вранці його знайшли мертвим біля сусідських воріт.

За даними проведених експертиз, уся виявлена на місці події кров належить убитому, отже, кровотечі в обвинуваченого від удару молотком, як він стверджував, не було. Та й самого вказаного ним знаряддя ніде не виявили. Натомість з’ясовано, що, попри наявність групи з інвалідності і розладів психіки на фоні зловживання алкоголем, у момент скоєння злочину підсудний цілком усвідомлював свої дії та міг ними керувати. Чоловікову версію про перевищення необхідної оборони суд розцінив як намір пом’якшити майбутнє покарання. Адже з досліджених доказів випливає, що потреби «захищатися» від сидячого на ліжку п’яного брата, який не вчиняв жодних неправомірних дій щодо нього, у підсудного не було.

«Прокурор наполягав на 11-річному позбавленні волі чоловіка, його мати (вона ж – потерпіла) просила менш суворого покарання. Зрештою, за умисне вбивство рідної людини обвинуваченому призначили 9 років ув’язнення. До набрання вироком законної сили чоловік перебуватиме під вартою», - зазначили в пресслужбі Бердичівського міськрайонного суду.

Як повідомляв Житомир.info, 23 липня 2020 року у Бердичеві молодший брат поранив ножем старшого, чоловік вийшов з дому і помер на вулиці.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вбивство братовбивство ніж Бердичів вирок  
Матеріали по темі