Місто

На Михайлівській у Житомирі встановили різдвяного Дідуха, виготовленого в сусідньому обласному центрі

6 January 2021, 16:39

На вулиці Михайлівській у Житомирі 6 січня встановили різдвяного Дідуха, якого виготовили у м. Рівне.

Про це повідомляє пресслужба Житомирської міської ради.

«Ініціатива зі встановлення у Житомирі одного із символів Різдва Христового належить небайдужим житомирянам-благодійникам та має на меті відродження українських народних традицій. Спочатку Дідуха розмістили на головній пішохідній вулиці нашого міста – Михайлівській, біля Житомирського академічного обласного театру ляльок, а потім перевезли до Свято-Михайлівського кафедрального собору», – йдеться у повідомленні.

Виготовлений Дідух із жита, його висота разом із зіркою більше 3-х метрів. Різдвяний Дідух стоїть на трьох ногах, які творять конусну форму, та має чотири канонічних рівні. Вінчається Дідух дванадцятикутною зіркою – символом Творця.

Як відомо, Дідух – символ урожаю, добробуту, багатства, зачинателя роду, духовного життя українців, оберега роду. Традиція Дідуха сягає дохристиянських часів. Існують дві версії, чому 6 січня із першою Різдвяною зіркою люди заносили у хату «хлібне дерево». За однією з них, коли на полі закінчувалися жнива, а селяни збирали урожай – це було справжнім святом. Щоб відзначити радісну подію, люди несли з поля до хати останній обжинковий сніп. Або кажуть ще, коли Ісус Христос народився в стаєнці, то було дуже холодно. У стіні Йосип знайшов шпарину і затулив її снопом із соломи. Звідтоді існує звичай на Святу вечерю застеляти підлогу в хаті сіном та ставити на чільному місці у кутку Дідух – символ затишку та тепла. Дідух ставили на найпочесніше у хаті місце – під образами.

Як житомиряни зустрічали Новий 2021 рік біля головної ялинки міста на вулиці Михайлівській, дивіться у фоторепортажі

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Різдво Дідух Михайлівська  
Матеріали по темі