Місто

​У Житомирі перевірили пункти обігріву: зігрітися можна лише в одному, але і він не доступний для маломобільних людей

26 January 2021, 16:15

Представники Уповноважено Верховної Ради України з прав людини провели позаплановий моніторинг пунктів обігріву в Житомирі.

Про результати перевірки повідомили на сайті Омбудсмана.

«З метою забезпечення моніторингу додержання прав бездомних осіб в зимовий період регіональний представник Уповноваженого в Житомирській області Петро Грибан здійснив чотири моніторингові візити до пунктів обігріву у місті Житомирі», - йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному веб-сайті Житомирської обласної державної адміністрації в Житомирській області, з 15 січня 2021 року розгорнуто 188 стаціонарних пунктів обігріву для бездомних осіб, з них, за інформацією з офіційного веб-сайту Житомирської міської ради, 5 працює в обласному центрі (адмінприміщення: ТОВ «КК «ДОМКОМ ЖИТОМИР»; ПП «КК «ВЖРЕП №9»; ТОВ «КК «КомЕнергоЖитомир»; ТОВ «УК Полісся»; притулок для бездомних благодійної організації «Міський центр обліку бездомних осіб»).

За результатами візиту до стаціонарного пункту обігріву за адресою: проспект Миру, 2 (ТОВ «КК «ДОМКОМ ЖИТОМИР») в м. Житомирі встановлено, що відсутні будь-які інформаційні покажчики щодо облаштування за цією адресою такого пункту, місця перебування громадян, які потребують обігріву не визначені. Опитані працівники товариства повідомили, що не володіють інформацією про розгортання та функціонування у приміщенні пункту обігріву.

Відповідно до інформації розміщеної на вході до приміщення ТОВ «КК «КомЕнергоЖитомир» по вул. Вітрука, 42/7 в м. Житомирі пункт обігріву функціонував з 15 по 19 січня 2021 року у робочі години. Місця перебування громадян, які потребують обігріву не визначені.

Моніторингом пункту обігріву по проїзду Академіка Тутковського, 15, розташованого в приміщенні ТОВ «УК Полісся» встановлено, що він функціонує у робочі дні з 8 до 17 години. Місцем обігріву є вестибюль, де наявні антисептики для рук. У працівників є електричний чайник та чай, у санітарно-гігієнічній кімнаті наявне мило. Водночас місце обігріву не забезпечено засобами індивідуального захисту (масками). Окрім цього, через відсутність пандуса та кнопки виклику зазначений пункт обігріву недоступний для маломобільних груп населення.

За адресою пров. Вацківський, 9 (ПП «КК «ВЖРЕП №9») в м. Житомирі пункту обігріву не виявлено.

Таким чином встановлено, що станом на 22.01.2021 року в м. Житомирі функціонує лише один пункт обігріву за адресою проїзд Академіка Тутковського, 15, та й той недоступний для маломобільних груп населення.

Як повідомляв Житомир.info, 14 січня 2021 року міська рада Житомира повідомила, що на період сильних морозів працюватимуть 4 стаціонарні пункти обігріву, які розмістять в адміністративних приміщеннях управляючих компаній та ЖЕКів. Містян просили допомогти безхатченкам теплими речами та їжею.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пункт обігріву мороз переохолодження безхатченко уповноважений з прав людини  
Матеріали по темі