Місто

Детектор брехні, рекомендації та співбесіда з представниками посольств: у житомирській поліції розповіли про етапи відбору поліцейських офіцерів громади

27 January 2021, 16:43

Про реалізацію проєктів «Безпечна громада» та «Поліцейський офіцер громади» 27 січня говорили в Житомирській облдержадміністрації.

Начальник ГУНП в Житомирській області Юрій Олійник зазначив, що нині в області працює 537 камер відеоспостереження, з яких майже 250 встановлені у Житомирі. Завдяки цьому обладнанню вдалося знизити рівень злочинності.

«Як приклад - мікрорайоні Маликова, де по програмі «Безпечне місто» встановлено близько 50 камер відеоспостереження, це камери, що розпізнають обличчя людей та знаки транспортних засобів. На сьогодні кількість скоєних злочинів на території району Маликова знизилася більше, ніж у два рази. Не просто у якісь 10% - 20 %, а у рази знизилася кількість вчинених злочинів», - говорить Юрій Олійник

А ось в рамках проєкту «Поліцейський офіцер громади» в області запрацювало 24 поліцейські станції.

«Минулого року відкрили 24 станції та стали другими в Україні за кількістю відкритих станцій. На цей рік ми також плануємо, у нас вже готові 16 станцій в Житомирській ОТГ, станція в Іршанській ОТГ, на підході станція в Малинській ОТГ, тобто робота йде. Дані приміщення спочатку були створені для дільничних, як поліцейські станції, які вважалися опорними поліцейськими пунктами в окремих селищах або ОТГ. Основним меседжем було, щоб люди могли спокійно туди заходити. Ми прибрали грати, залишили кімнату де спілкується дільничий та створили кімнату для дитини», - розповідає заступник начальника ГУНП в Житомирській області Артем Лисогор.


Артем Лисогор розповів про етапи відбору поліцейських офіцерів громади: спершу претендент проходить детектор брехні, потім виїзна комісія Нацполіції спілкується з головою громади та депутатами і на третьому етапі збирається комісія, до якої входять працівники внутрішньої безпеки, представники ОТГ, міжнародних місій і в тому числі дипломати з інших посольств, які спілкуються з претендентами. З 57 претендентів відбір пройшли – 17.

Варто зазначити, що першими до проєкту долучилися Житомирська та Іршанська ОТГ.

«Наразі закуплено 10 автомобілів, зроблено ремонт 17-и дільничих пунктів, повністю обладнано меблями та технікою. Чекаємо тільки від поліції подальших кроків реалізації. Тобто трохи тривалі були процедури, всі ці процедури відбувалися протягом року, моменти передачі, прийняття та все інше. Очікуємо результатів. Якщо говорити про роботу самих поліцейських, то вчора була зустріч з мешканцями, попри відсутність автомобілів, мешканці говорять, що у нас в місті працюють поліцейські офіцери громади. Це було позитивно, найкраще, що можна було почути - це коли поліцейський може наблизитися до мешканця, коли мешканці приходять і говорять, що вони (офіцери громади, - ред.) працюють і мешканці відчувають, що вони поруч», - говорить перший заступник Житомирського міського голови Світлана Ольшанська.

Сьогодні до проєкту вирішили долучилися ще чотири ОТГ, які беруть на себе зобов’язання придбати автомобілі та облаштувати поліцейські станції. В рамках обговорення між громадами та ГУНП в Житомирській області був підписаний відповідний меморандум.

Нагадаємо, в грудні начальник ГУНП назвав місця в Житомирі, де фіксують найбільше правопорушень, а мер розповів про вартість «розумних» відеокамер.

Як повідомляв Житомир.info, 11 квітня 2020 року мер Житомира та начальник головного управління Нацполіції в Житомирській області підписали меморандум про співпрацю щодо початку роботи «офіцерів громад». З 6 квітня оголошений прийом заявок від діючих працівників поліції: з кандидатів відберуть 20 кращих, які й стануть поліцейськими Житомирської ОТГ. На сесії міської ради 18 червня депутати затвердили меморандум про співпрацю та партнерство між головним управлінням Нацполіції міською ОТГ для реалізації проєкту «Поліцейський офіцер громади».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: офіцери громади поліція безпека  
Матеріали по темі