Фоторепортаж

​Житомирським депутатам показали Міський центр обліку бездомних осіб. Фоторепортаж

2 February 2021, 15:42

Познайомити депутатів з підопічними, показати роботу, досягнення та здобутки, розповісти про плани - саме з такою метою департамент соціальної політики провів день відкритих дверей для депутатського корпусу Житомирської міської ради в закладах соціального захисту. Одним з них став відокремлений підрозділ Житомирської обласної громадської організації «Милосердя» «Комплексний заклад соціального захисту для осіб, що потрапили в складні життєві обставини» та Міський центр обліку бездомних осіб.

“Центр” - це той заклад, якому ми надаємо фінансову підтримку з міського бюджету, тому ми хотіли прозвітувати про нашу роботу, щоб депутати побачили наші здобутки і зрозуміли, чого ми досягли за ці роки по напряму безпритульних осіб. Фінансовий ресурс, якого потребує цей заклад на рік - це приблизно 3,5 млн грн. Наразі тут перебуває близько 50 людей, але ми спроможні розгорнути потужності до 100 людей. Оскільки це заклад соціального захисту, існують типові документи, які передбачають певний штатний розпис, певні вимоги до організації роботи з безпритульними. Так звані державні стандарти. Щоб їх виконати і забезпечити роботу персоналу, а тут працює 9 працівників, нам необхідний певний фінансовий ресурс, який складає 1 млн 200 тис. грн. Це обсяг фінансової підтримки, яку ми просили у міського бюджету. Звичайно, що бюджет цього року складний, надходжень у достатній кількості немає і ковідна епідемія завадила реалізувати багато планів, тому, на жаль, у нас фінансування зрізане і складає більше 600 тис. грн на фінансування 9 працівників, які тут надають послуги. Це 4 чергових по режиму, директор, бухгалтер, медик, соціальний працівник - безпосередньо ті люди, які забезпечують надання послуг у закладі. Тому у нас є складнощі з цим моментом. Все інше бере на свої плечі ГО “Милосердя”, а це: дворазове харчування, сплата комунальних послуг, надання побутової, санітарної гігієни, прання білизни. Тобто, левова частина здійснюється не за рахунок місцевого бюджету. Вважаю цей заклад дуже потрібним місту, тому що ми можемо сказати, що у нас у місті одна із кращих ситуацій з безпритульними. На наших вулицях безпритульних дуже і дуже мало, і навіть якщо вони там і зустрічаються, то це переважно ті люди, які вже тут були, але вирішили, що вулиця їх манить більше і їм потрібно вживати алкоголь чи інше. Наразі тут більше 45 осіб, і якщо б ці 45 осіб розійшлися по місту Житомиру, то це була б і інфекційна небезпека, і можливо, кримінальна небезпека. Те, що ці люди зібрані під одним дахом, миються, проходять дослідження на ковід, їм оформляються документи і соціальні виплати, те що 11 людей протягом минулого року направлені у геріатричний пансіонат і психоневрологічний інтернат, ми вважаємо дуже великим досягненням”, – розповіла директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір.

На сайті Уповноваженого ВР з прав людини вказано, що «Комплексний заклад соціального захисту для осіб, що потрапили в складні життєві обставини» та благодійна організація «Міський центр обліку бездомних осіб» розпочали свою діяльність у 2015 році.

Основними завданнями Центру є виявлення та ведення обліку бездомних громадян, надання їм соціальних послуг, забезпечення реалізації їх прав на отримання соціальних послуг, передбачених законодавством, сприяння реєстрації переважного місця перебування бездомних громадян, а також надання допомоги у відновленні втрачених документів, майнових і житлових прав, сприяння працевлаштуванню. Зокрема з 2015 року відновлено документи майже 400 бездомним. Після відновлення паспортних документів окремим категоріям призначено соціальні виплати, а також забезпечено проходження МСЕК щодо встановлення інвалідності.

За 2020 рік послугами тимчасового притулку в Центрі скористалось 261 особа. При закладі працює банк одягу та взуття, послугами якого з початку 2020 року скористалось 292 особи.

Як повідомляв Житомир.info, у січня 2021 Міський центр обліку бездомних осіб просив житомирян допомогти з продуктами та теплим одягом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бехзхатченко безпритульний бездомний Милосердя Краснопір  
Матеріали по темі