Влада

Представники влади та центру зайнятості обговорили, що робити зі звільненими працівниками РДА та райрад Житомирської області

4 February 2021, 09:53

У Житомирській області після реорганізації районних державних адміністрації та скорочення чисельності працівників РДА та районних рад можуть скоротити близько 2700 працівників, а половина залишиться без роботи. Влада вирішує які заходи вжити ще до фактичного звільнення людей і як допомогти їм з подальшим працевлаштуванням.

Про це 3 лютого говорили під час круглого столу в обласному центрі зайнятості представники обласної влади, спільного представницького органу роботодавців Житомирщини, профспілок, управління Держпраці, Пенсійного фонду і служби зайнятості.

«За інформацією, яка надійшла до служби зайнятості, попереджені про можливе вивільнення близько 2700 працівників районних адміністрацій та районних рад. Реально безробітними можуть стати близько половини цієї кількості, які поповнять ринок праці, що й без того потерпає від «коронакризи». Адже у порівнянні з минулим роком безробітних в області на чверть побільшало, а пропозицій роботи навпаки – стало на 20% менше. Конкуренція на ринку праці нині в середньому – 8 людей на вакантне робоче місце, а в окремих районах - по 60 і більше претендентів на вакансію», – зазначила директорка обласного центру зайнятості Галина Корінна.

В області утворилось 4 райони і скоротиться штат працівників РДА та районних рад.

«В процесі реформи децентралізації на теренах Житомирщини утворились чотири райони і, відповідно, залишаться чотири районні адміністрації, в яких працюватиме 669 службовців. Більшість повноважень, з метою наближення послуг до людей, з районного рівня передається громадам. В нашій області процес децентралізації завершується, утворено 66 територіальних громад, які потребують кваліфікованих кадрів, тож більшість вивільнених зможуть продовжити працювати на благо громад. З боку обласної державної адміністрації ми зробимо все можливе аби цей перехід був безболісним» - сказав заступник голови облдержадміністрації Юрій Оханський.

Керівники структурних підрозділів обласного центру зайнятості охарактеризували ситуацію на ринку праці області, яка склалася після майже року обмежувальних карантинних заходів, поінформували про актуальні вакансії і перспективи подальшої зайнятості звільнених держслужбовців. Так, на сьогодні в службі зайнятості є 109 пропозицій роботи від територіальних громад, ще понад 200 з’являться упродовж лютого-березня. Всього нині на Житомирщині зареєстровано близько 2200 вакансій іпонад 18500 безробітних.

Учасники круглого столу один за одним висловлювали побоювання, які веде за собою таке масове скорочення працівників районних адміністрацій і рад. Зокрема, директор департаменту праці, соціальної і сімейної політики ОДА Юрій Прокопець повідомив, що з 1 березня увесь спектр соціальних послуг має надаватись територіальними громадами, люди в яких ще не навчені, відсутня як необхідна комп’ютерна техніка, так і програмне забезпечення для якісного надання послуг. Тому існує загроза недоотримання деяких послуг їх споживачами. Із забезпеченням потрібними кадрами ОТГ, особливо віддалених від районних центрів, теж виникають проблеми. А вивільнених працівників з районів можуть не задовольнити низький рівень зарплат у громадах (для соцпрацівників – 6000 грн) і територіальна віддаленість.

Служба зайнятості найближчим часом розпочне наради в ОТГ для розробки спільного плану дій щодо сприяння у працевлаштуванні вивільнених держслужбовців.

Нагадаємо, 31 грудня 2020 року голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко підписав розпорядження про створення комісій з реорганізації 19-ти районних державних адміністрацій. 13 січня в програмі «Діалоги» на Житомир.info голова ОДА Віталій Бунечко розповів, що провів співбесіди з головами нових райдержадміністрацій, всі кандидатури погоджені, і він хоче всіх 23 очільників районів залишити на посадах, які будуть в штатному розписі.

Перше розпорядження, яке голова ОДА Віталій Бунечко підписав у 2021 році, стосувалося граничної чисельності працівників чотирьох райдержадміністрації. 20 січня Бунечко вніс зміни в це розпорядження, затвердивши нову чисельність РДА: Бердичівська – 125 (було 159), Житомирська – 220 (було 192), Коростенська – 180 (було 159), Новоград-Волинська – 144 (було 159).

26 січня пресслужба міністерства фінансів повідомила, що Житомирська ОДА отримає майже 47 млн грн на виплати звільненим працівникам райдержадміністрацій.

Як повідомляв Житомир.info, 3 лютого Володимир Зеленський розпорядився звільнити голову Новоград-Волинської районної державної адміністрації Сергія Литвинчука.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: РДА райрада звільнення центр зайнятості працевлаштування  
Матеріали по темі