Суспільство

​У Житомирській області виявили міськраду, недоступну для інвалідів, та відділ поліції, де не вміють надавати першу допомогу і немає аптечки

18 February 2021, 16:25

Представники Уповноваженого Верховної ради України з прав людини відвідали місто Баранівку, де перевірили міську раду, приміщення суду та поліцейську дільницю.

Результати моніторингового візиту до відділу поліцейської дільниці №1 м. Баранівка опублікували 18 лютого на сайті Омбудсмана.

«Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Житомирській області Петро Грибан та громадський монітор Олексій Котвицький здійснили в рамках реалізації національного превентивного механізму візит до відділу поліцейської діяльності № 1 (м. Баранівка) Новоград-Волинського районного відділу поліції ГУНП в Житомирській області. Під час огляду службової документації встановлено, що її ведення частково відповідає вимогам чинного законодавства. Водночас проведений візит засвідчив низку порушень прав громадян та інших недоліків», - йдеться у повідомленні.

Так, на порушення вимог статті 212 КПК України у відділі поліції не призначено службову особу, відповідальну за перебування затриманих. Через відсутність спеціальної кімнати неможливе проведення конфіденційних побачень затриманих осіб із захисниками. У відділі поліції через невідповідність національним та міжнародним стандартам тривалий час не функціонує кімната для затриманих, що може спонукати працівників поліції тримати затриманих у службових кабінетах та інших непередбачених для цього приміщеннях.

«Окрім цього, монітори звернули увагу, що громадяни з обмеженими можливостями, зокрема користувачі крісел колісних, через невідповідність пандусу державним стандартам, не мають можливості без сторонньої допомоги потрапити до приміщення поліції. Сходи слизькі. Доступ до кнопки виклику персоналу для осіб з інвалідністю на момент візиту недоступний через замети снігу»,- йдеться у звіті.

Також під час візиту встановлено, що у відділенні поліції не повною мірою вживаються заходи із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та виявлено ряд порушень щодо організації протиепідемічних заходів. Зокрема, не всі працівники використовують маски, щоденний температурний скринінг і моніторинг стану здоров’я працівників відділу поліції та відвідувачів не проводиться та не здійснюється фіксація недопущення до роботи працівників відділення з ознаками підвищеної температури, хворобливого стану. Окрім цього, встановлено, що у відділі немає працівників поліції, які пройшли навчання та отримали сертифікати з надання домедичної допомоги й визначені відповідальним за надання такої допомоги. В черговій частині відсутня аптечка.

«Звіт за результатами моніторингового візиту буде направлено до Новоград-Волинського районного відділу поліції та Головного управління Національної поліції в Житомирській області», - повідомляється на сайті Уповноваженого з прав людини.

Під час візиту до Баранівської міськради перевірили доступність адмінбудівлі для осіб з інвалідністю та інших маломобільних верств населення.

«Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Житомирській області Петро Грибан та громадський монітор Олексій Котвицький здійснили, в рамках реалізації Стратегічних напрямків діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на 2021 рік, моніторинговий візит до Баранівської міської ради Житомирської області з метою перевірки архітектурної доступності приміщення для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Баранівська міська рада розташована в окремій триповерховій будівлі та частково в приміщеннях колишньої районної ради», - йдеться у звіті про результати моніторингового візиту.

Сходи центрального входу до будівлі ради не продубльовано пандусом, відсутні смуги контрастного кольору, на скляних дверях відсутні яскраві маркування непрозорими контрастними смугами, для людей з порушенням зору, не передбачена тактильна та звукова інформація. На вході до будівлі відсутня кнопка виклику персоналу. Водночас пандус, влаштований на альтернативному вході для маломобільних груп населення, не почищений від снігу.

Маркування для людей з порушенням зору (контрастні смуги на сходах та інформаційні таблички на вході та біля кабінетів з інформацією, нанесеною шрифтом Брайля, вказівники напрямку, позначення входу тощо) відсутні.

Оскільки в приміщенні міської ради не облаштовано Громадську приймальню для здійснення особистого прийому, керівництвом та посадовими особами ради такі прийоми проводяться у їх службових кабінетах, у т. ч. розташованих на другому та третьому поверхах, проте ліфт у приміщенні відсутній.

«Звіт за результатами моніторингового візиту та відповідні рекомендації будуть направлені на адресу Баранівської міської ради», - повідомили представники Уповноваженого з прав людини.

Як повідомляв Житомир.info, 12 лютого моніторингова група виявила порушення в Тетерівському будинку-інтернаті: туалети без дверей і кімнати для вмивання – під замком.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Уповноважений з прав людини моніторинг перевірка Баранівка пандус  
Матеріали по темі