Влада

Для утилізації непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин Житомирській області необхідно близько 54 млн грн

25 February 2021, 11:40

Житомирська обласна рада збирається направити звернення до Кабінету міністрів щодо необхідності фінансування робіт у сфері поводження з небезпечними відходами.

Відповідний проєкт рішення сесії оприлюднений 24 лютого на сайті облради.

«Ми, депутати Житомирської обласної ради, стурбовані ситуацією, яка склалася у Житомирській області щодо фінансування робіт у сфері поводження з небезпечними відходами (зберігання, захоронення та утилізації заборонених і непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). Згідно з даними комплексної інвентаризації місць зберігання непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, проведеної районними державними адміністраціями спільно з органами місцевого самоврядування Житомирської області, на території області зберігається 598,506 т заборонених і непридатних до використання ХЗЗР, що підлягають знешкодженню (утилізації), та більша частина яких знаходиться у вкрай незадовільному стані. Найбільший обсяг непридатних пестицидів накопичено на територіях Олевської (275 т), Овруцької (27 т) та Народицької (25 т)громад Коростенського району», - йдеться у зверненні.

Зазначається, що найбільш ефективним методом утилізації є спалювання ХЗЗР в спеціальних високотемпературних печах, обладнаних сучасними системами очищення димового газу та контролю за викидами і небезпечними рештками. До 2015 року небезпечні відходи експортувалися в країни ЄС, які мають необхідні потужності для екологічно безпечного знищення ХЗЗР, однак, у зв’язку із відсутністю законодавчого врегулювання порушеного питання, механізм транскордонного перевезення відходів був заблокований.

«За орієнтовними підрахунками, на проведення усього комплексу робіт із знешкодження ХЗЗР на території Житомирської області необхідно близько 54 млн грн. Житомирський обласний фонд охорони навколишнього природного середовища без державної підтримки не в змозі самостійно здійснювати фінансування робіт з утилізації ХЗЗР, оскільки загальні річні надходження у фонд області становлять 5 – 6 млн грн. Управління екології та природних ресурсів Житомирської обласної державної адміністрації неодноразово зверталося до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України щодо виділення коштів для здійснення природоохоронних заходів за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, але питання досі залишилося невирішеним», - зазначається у зверненні.

Наголошується, що без державної підтримки, лише за рахунок коштів місцевих бюджетів та екологічних фондів, здійснити вищезгадані роботи неможливо, а стан зберігання ХЗЗР призводить до погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації та зростання соціальної напруги серед населення області. Житомирська облрада звертається до Кабміну з проханням «посприяти у вирішенні питання щодо здійснення фінансування робіт з утилізації або впровадження механізму централізованого вивезення небезпечних відходів за кордон».

Звернення планують розглянути на третій сесії Житомирської обласної ради VІII скликання, яка відбудеться 11 березня 2021 року.

Нагадаємо, станом на 11 травня 2019 року на території Житомирської області зберігалося 392,18 тонни непридатних пестицидів, найбільше – 67 тонн – у Пулинському районі, де нараховується 8 складів, всі у незадовільному стані, а також в Овруцькому, Коростенському, Олевському, Лугинському, Народицькому, Новоград-Волинському та Бердичівському районах.

Як повідомляв Житомир.info, у 2018 році Житомирський обласний лабораторний центр зазначав, що «реорганізація агропромислового комплексу в Житомирській області призвела до того, що понад 560 тонн заборонених та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин залишилися безгоспними. Умови зберігання більшості цих хімічних речовин є незадовільними, складські приміщення знаходяться в аварійному стані».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада звернення отрутохімікати пестициди утилізація відходи КМУ  
Матеріали по темі