Місто

У житомирському пологовому будинку показали, що входить в оновлений «пакунок малюка»

1 March 2021, 16:44

Через сім місяців у житомирських пологових будинках відновили видачу одноразової допомоги у вигляді «пакунку малюка».

1 березня знімальна група Житомир.info дізнавалася скільки бебі-боксів отримав Житомирський обласний перинатальний центр та як змінився вміст пакунку.

«26 лютого 2021 року наш заклад отримав 160 «пакунків малюка». Їх вартість складає - 5 тис. 170 грн. Одразу хочу сказати, що наші мами дуже задоволені вмістом цього«пакунку малюка». Тому що в цей пакунок дійсно увійшли речі, які стосуються безпосередньо немовляти. В попередніх «пакунках малюка» були речі для мами, у нових всі речі необхідні для догляду за новонародженою дитиною», - говорить медичний директор КНП« Обласний перинатальний центр» Житомирської облради Олена Астрейко.

Пакунок малюка містить речі необхідні у перші місяці життя дитини. У 2021 році до вмісту додали: рушнички для купання, іграшки, літературу про перший рік життя маляти, інформаційні брошури та збільшили кількість підгузок та одягу.

«Там є підгузки різних розмірів, одяг різних розмірів, іграшки й різні дрібні речі, які стосуються догляду за дитиною», - додала Олена Астрейко.


Вміст цьогорічного бебі-боксу матусям до вподоби. Кажуть, що речі якісні й всього вдосталь.

«Якщо порівняти грошову винагороду й «пакунок малюка», то я за «пакунок малюка» - це однозначно. Підгузки якісні, товари хороші, серветки, все є. Речі для дівчинки та для хлопчика, універсальні, теж дуже добре. Все необхідне не на один місяць життя дитини. Думаю, що краще, коли більше для дитини, ніж для мами», - ділиться породілля Інна Мовчан.

Як і раніше, медики перевіряють вміст разом з батьками, а пакунок видають одразу, як народжується дитина.

У пологовому будинку зазначили, що від «пакунка малюка» за ці роки ніхто не відмовлявся.

«Наразі мама отримує «пакунок малюка», як тільки у неї народилася дитина, вона одразу отримує даний подарунок. Щодо оплати грошима, на даний час ми забезпечені пакунками малюка, а далі буде вирішуватися це питання. Таких немає, навіть самі забезпечені люди отримують цю допомогу від держави», - говорить Олена Астрейко.

Нагадаємо, що з 1 липня 2021 року батьки матимуть можливість вибирати між бебі-боксом та грошовою компенсацією. Наразі протягом 30-ти календарних днів породілля забезпечується «пакунком малюка», якщо вони є в наявності. Після закінчення цього терміну батьки можуть звернутися за компенсацією.

Відеосюжет про те, що входило у «пакунок малюка», який видавали новонародженим в житомирському пологовому будинку в лютому 2020, дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, 29 липня 2020 року Уряд підтримав пілотний проєкт Мінсоцполітики, відповідно до якого замість «пакунка малюка» батьки зможуть отримати виплату у розмірі 5 тисяч гривень. Гроші батьки зможуть витратити лише на дитячі товари і тільки у конкретних магазинах. Станом на 28 серпня у пологових будинках Житомира бебі-боксів уже не було у наявності, тож, оскільки програма компенсації ще не діяла, породіллям видавали довідки для подальшого оформлення цієї соцдопомоги.

З 1 вересня 2020 року Мінсоцполітики розпочало реалізацію пілотного проєкту з монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 744. 25 вересня у міністерстві назвали магазини та адреси сайтів, де можна отоварити картку «Пакунок малюка».

Чи до вподоби житомирським батькам новонароджених грошова компенсація, дивіться у відеосюжеті від 1 жовтня 2020 року

30 вересня 2020 року Верховна рада на пленарному засіданні проголосувала за внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». 25 листопада 2020 року у Мінсоцполітики назвали умови отримання «пакунку малюка» або грошової компенсації.

Як повідомляв Житомир.info, 5 лютого 2021 року у департаменті соціальної політики Житомирської міської ради розповіли, що в область почали доставляти «пакунки малюка», але їх вміст змінився.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пакунок малюка бебі бокс  
Матеріали по темі