Місто

У Житомирі відновлять пам’ятник Героям Небесної Сотні, який нещодавно навмисно пошкодив чоловік: замінити доведеться обидві руки

22 March 2021, 16:20

У Житомирі планують відновити пам’ятник учасникам Революції Гідності, що належить до архітектурно-художньої композиції «Герої не вмирають».

Наразі у скульптури не вистачає елементів обох рук, одну з яких 14 березня навмисно пошкодив місцевий житель.

Заступник голови Житомирської ОДА зазначив, що наразі йдуть перемовини з архітекторами та підрядною фірмою.

«Те, що сталося, на мою думку і на думку всіх нас, є неприпустимим юридичним і моральним фактом. Сьогодні піти на те, щоб так повести себе з настільки важливим пам'ятником для всієї української історії – то просто ганебний факт. Житомирська обласна адміністрація разом з обласною радою планує відновити даний пам'ятник. Наразі ведуться перемовини з архітектором проєкту пам'ятника – це Петро Герус та Юлія Герус», – сказав заступник голови Житомирської ОДА Юрій Оханський.


У планах замінити всі пошкоджені елементи статуї та оглянути стан сталевого триптиха на фасаді будівлі Житомирської обладміністрації.

«Обстеження буде всього пам'ятника, і ті елементи, які постраждали від цього злочину або, можливо, він раніше вчинив, а це був завершальний етап, вони будуть відновлені, це 100%. У зв'язку з цим буде обстежено й той метал, що перебуває за пам'ятником. Архітектори, експерти нададуть свій висновок, чи потрібно змінювати, а, можливо, потрібно чимось обробити, щоб там не було тієї самої іржі чи інших негативних елементів», – говорить Юрій Оханський.

Інженер фірми, яка займається відновленням пам’ятника Героям Небесно Сотні, зазначив: уже на нинішньому етапі зрозуміло, що доведеться замінити обидві руки.

«Скажу одразу, просто змінити кисть не вийте, скоріш за все, доведеться змінювати обидві руки. Сама рука складається з декількох частин, вони будуть виготовлені, вирізанні з акрилу на лазері. Далі всі деталі між собою склеюються, а потім механічно з'єднуються», – пояснив інженер-конструктор ТОВ «Металеві технології» Владислав Бабич.

Скільки коштуватиме відновлення пам’ятника, в облдержадміністрації відповісти поки не наважуються, кажуть – йде підрахунок.

«Протягом тижня-двох тижнів ми зможемо детально сказати й по тому, що ми будемо робити й по вартості проєкту», – зазначив заступник голови Житомирської ОДА Юрій Оханський.

Нагадаємо, 15 березня 2021 у Житомирі виявили пошкодження на пам’ятнику Героям Небесної сотні, що на майдані Корольова. Згодом поліція опублікувала відео і шукала молодика, який навмисно пошкодив пам’ятник. Наступного дня правоохоронці повідомили, що встановили особу розшукуваного – ним виявився житомирянин, 1979 року народження. Чоловіка затримали за місцем проживання. 17 березня Богунський районний суд м. Житомира обрав запобіжний захід затриманому – 60 діб під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 22 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пам’ятник пам’ятник Героям Небесної Сотні наруга над могилою вандал вандалізм архітектор  
Матеріали по темі