Події

Лікарні у Житомирі та Коростені переплатили 220 тис. грн за обладнання для боротьби з COVID-19, постачальники мають повернути кошти

22 April 2021, 12:42

Прокуратура через суд зобов’язала постачальників двох комунальних лікарень Житомирської області повернути до бюджету 220 тис. грн, які безпідставно сплатили за антиковідні медичні товари.

Про це 22 квітня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Господарським судом міста Києва задоволено позов Житомирської окружної прокуратури щодо стягнення на користь медичного закладу 165 тис. грн, безпідставно сплачених постачальнику медичних товарів. Ще один постачальник медичного обладнання, погодившись з позицією прокуратури щодо неправомірності включення до вартості товару податку, відшкодував до бюджету понад 58 тис. грн під час судового розгляду позовної заяви», - йдеться у повідомленні.

Як повідомили в прокуратурі, за результатами розгляду двох позовів прокуратури, до бюджету з постачальників стягнули понад 220 тис. грн, набутих без достатньої правової підстави. Факти порушень законодавства було виявлено під час закупівлі товарів медичного призначення, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) двома комунальними лікарнями міст Житомира та Коростеня.

«Зокрема встановлено, що під час закупівлі медичного обладнання (устаткування для операційних блоків, відеобронхоскопу, кисневих концентраторів тощо) до їх ціни постачальники безпідставно включили ще й податок на додану вартість. Таким чином не дотримано вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID -19)» та Податкового кодексу України, на підставі яких операції з постачання таких товарів звільнено від оподаткування», - повідомили у прокуратурі.

Завищена вартість медобладнання призвела до необґрунтованих витрат бюджетних коштів на суму 223 тис. грн.

На ресурсі ProZorro є інформація про проведену в березні 2020 КП «Лікарня №1» Житомирської міської ради закупівлю медичного обладнання, в тому числі відеобронхоскопа та кисневих концентраторів. Договір було укладено з ТОВ «Сучасна лікарня» на 2,5 млн грн, з яких 165 тис. грн становить ПДВ.

ТОВ «Сучасна лікарня» зареєстроване в Києві по вулиці Грушевського. Спеціалізується фірма на оптовій торгівлі фармацевтичними товарами - статутний капітал - 50 тис. грн. Власником фірми є Світлана Іванівна Спірідонова.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2020 року на Житомирщині прокуратура заявила позови про стягнення до бюджету понад 250 тис. грн, зайво сплачених за медичне обладнання, призначене для лікування COVID-19. Установлено, що у березні-травні 2020 року два київські приватні товариства, зокрема і ТОВ «Сучасна лікарня», відповідно до договорів, за бюджетні кошти поставили до лікарень Житомира медичне обладнання (відеобронхоскоп, кисневі концентратори, мікробіологічно безпечний кабінет тощо). Проте постачальники неправомірно до їх ціни включили ще й податок на додану вартість.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня обладнання коронавірус ПДВ переплата  
Матеріали по темі