Події

​У райцентрі Житомирської області виявили сказ у домашнього пса, частина міста – на карантині

23 April 2021, 09:48

У Новограді-Волинському 21 квітня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоград-Волинській міській раді у зв’язку підтвердженим випадком захворювання на сказ домашньої тварини.

Про це 22 квітня повідомила пресслужба Новоград-Волинської міської ради на своїй сторінці у фейсбук.

«На жаль, випадок сказу собаки було виявлено 25 березня 2021 року. До Новоград-Волинської районної державної лікарні звернувся житель громади стосовно загибелі його собаки. Згідно ветпаспорту тварина була щеплена проти чуми, інфекційного гепатиту, аденовірусної інфекції, коронавірозу, парагрипу, парвовірозу та лептоспірозу собак. Однак, щеплення проти сказу не проводилось. Агресії в тварини не спостерігалось, вона постійно знаходилась під наглядом. 26 березня відібраний патматеріал відправлений в Житомирську регіональну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, де наявність вірусу сказу підтвердилася через 25 днів», - йдеться у повідомленні.

З метою напрацювання заходів щодо запобігання розповсюдження даної хвороби серед тварин та людей та ліквідації вогнища захворювання тварин на сказ у місті, 21 квітня 2021 року відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоград-Волинській міській раді.

Згідно з рішенням комісії неблагополучними зонами карантинування визначено вулиці (та прилеглі провулки) Лубчицька, Зарічна, Тимошенка, Житомирська, Гаражна, Соснова, Сонячна, Анікушкіна, Барвінкова м. Новоград-Волинський Новоград-Волинської міської ТГ.

Також Новоград-Волинській районної державній ветлікарні було доручено скласти графік проведення профілактичних щеплень тварин проти сказу у загрозливій зоні.

«22 квітня під час сесії міської ради було перерозподілено кошти в сумі 55 тис. грн на відлов, усипляння з метою фіксації, проведення вакцинації від сказу та біркування (чіпування) з метою ідентифікації щеплених тварин, закупку бирок (чіпів), виготовлення інформаційних листівок у зв’язку із виявленим випадком сказу», - повідомили у міській раді Новограда-Волинського.

З 26 квітня у місті заплановано проведення вакцинації від сказу тварин, які утримуються в дворах, та бродячих тварин. Її здійснюватиме спеціально утворена бригада у складі ветеринарних фахівців, представників комунальних служб та поліції. Щеплення проводитимуться безкоштовно.

Також у міській раді наголошують, що жителі громади можуть самостійно звертатися до установ державної ветеринарної медицини для профілактичного щеплення проти сказу своїх домашніх улюбленців. На даний час наявна антирабічна вакцина для тварин, закуплена за рахунок державного бюджету, тобто – безкоштовна. При проведенні такої вакцинації враховується лише плата за надання послуги ветлікарем.

У пресслужбі Новограда-Волинського також нагадали про попередні випадки сказу тварин в місті.

«Два випадки сказу у м. Новоград-Волинський були зафіксовані в 2016 році (бродяча собака та червона лисиця). Протягом 2017 – 2019 рр. у місті Новоград-Волинський не реєструвались випадки захворювання тварин на сказ. У січні 2020 року зареєстровано випадок сказу домашнього кота у багатоквартирному будинку», - повідомили в міськраді.

Нагадаємо, у грудні 2020 в Баранівці скажена білка вкусила чоловіка, у місті ввели карантинні обмеження.

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2020 у Баранівці ввели карантинні обмеження у зв’язку з підтвердженим випадком сказу у домашнього кота, який покусав власницю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сказ собака пес домашня тварина карантин Новоград-Волинський  
Матеріали по темі