Суспільство

​Житомирські патрульні показали, як перевіряють дотримання швидкісного режиму та пояснили законність використання TruCAM

27 April 2021, 18:15

З 22 березня 2021 року у Житомирській області збільшилась кількість ділянок, де вимірюють швидкість приладами TruCAM. Тепер патрульні перевіряють водіїв на дотримання швидкісного режиму одразу на 9 ділянках. За словами патрульних, місця, де потрібна додаткова перевірка правоохоронців, обираються не випадково, а підкріплені статистикою - на таких ділянках помітно більша аварійність та кількість дорожньо-транспортних пригод.

«Перевищення швидкісного режиму водіями транспортних засобів є однією з основних причин скоєння ДТП та одним з ключових факторів смертності на дорогах нашої області і України в цілому. Дані ділянки та місця доведені до населення. Їх можна знайти на сайті Міністерства внутрішніх справ та в засобах масової інформації. Введені місця, де вимірюється встановлене обмеження швидкості та дотримання правил дорожнього руху водіями, зокрема і перевищення швидкості. Ці ділянки позначаються відповідними дорожніми знаками про фото та відеофіксацію порушень правил дорожнього руху. Також на даних ділянках знаходяться спеціальні транспортні засоби екіпажів патрульної поліції з увімкненим синім проблисковим маячком, щоб привернути увагу водіїв. І швидкість вимірюється за допомогою спеціальних приладів», - розповідає т.в.о. начальника відділу безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції в Житомирській області Сергій Смалько.


Наразі у Житомирській області порушення правил дорожнього руху фіксують виключно за допомогою приладів TruCAM. В управлінні патрульної поліції кажуть: камер автоматичної фіксації поки не встановлювали.

«Взагалі на території Житомирської області поки немає жодних камер, які працюють в автоматичному режимі фото та відеофіксації порушень правил дорожнього руху водіями, а саме перевищення швидкості. Коли вони будуть встановлюватись і якщо будуть, то ми, звичайно ж, будемо інформувати громадськість про те, що встановлюються такі камери відеофіксації з прив’язкою до мапи і з відповідним маркуванням ділянки та відповідними дорожніми знаками», - розповідає пресофіцер патрульної поліції Житомирської області Ігор Іванюк.

У мережі можна зустріти часті нарікання від водіїв, які висловлюють думки щодо незаконності використання пристроїв TruCAM. У патрульній поліції наголошують - діють відповідно встановлених законом норм, а прилади проходять щомісячну повірку.

«Відповідно до офіційного листа ДП «Укрметртестстандарт» зазначено, що даний прилад конструктивно розроблений для того, щоб здійснювати фото та відеофіксацію в ручному режимі. Також є практика судів, коли водії звертались із позовними заявами та оскаржували постанови, котрі були оформлені патрульними поліцейськими за перевищення швидкості. І судді відмовляли в задоволенні таких позовних заяв, оскільки використання TruCAM в ручному режимі, не на тринозі, а саме в ручному режимі, є законним. Відповідно до всіх нормативно-правових актів все передбачено. Звичайно, це право водія звернутись зі скаргою, але, як показує практика значна кількість позовних заяв у суді не задовольняється і штраф залишається в силі», - розповідає Ігор Іванюк.

У патрульній поліції закликають водіїв дотримуватись встановленого швидкісного режиму і напередодні великодніх свят нагадують про необхідність дотримання ПДР за допомогою буклетів, які розповсюджують на автозаправних станціях.

Нагадаємо, з 22 березня в Україні патрульні з приладом TruCAM працюють ще на 60 нових ділянках, також вносяться зміни до 12 вже існуючих ділянок.

Місця розташування всіх пристроїв вимірювання швидкості дивіться тут

Як житомирські патрульні перевіряють дотримання швидкісного режиму на дорогах та чи планують вводити автоматичну систему фіксації порушень ПДР, дивіться у відеосюжеті від 23 червня 2020

Нагадаємо, з 29 липня 2020 року на українських автошляхах на 43 одиниці збільшилася кількість ділянок, де патрульні вимірюватимуть швидкість за допомогою приладів TruCAM, зокрема, дві нові ділянки з’явилися у Житомирській області на трасі Н-03 Житомир-Чернівці.

Як повідомляв Житомир.info, в Україні з 8 жовтня 2018 року в місцях концентрації ДТП та на аварійно-небезпечних ділянках доріг міжнародного значення патрульні поліцейські почали використовувати засоби для контролю за дотриманням водіями встановлених швидкісних режимів. Житомирська область отримала тоді два таких пристрої. Також 8 жовтня 2018 року патрульні Житомирської області показали, як тестували прилад TruCam. А за тиждень надали дані про перші штрафи за перевищення швидкості, яке фіксують за допомогою приладу TruCAM.

В листопаді 2019 році прилади TruCAM з’явилися на Київському шосе в Житомирі. На той час на трасах у Житомирській області уже діяло 6 ділянок, де вимірювали швидкість. 2 грудня 2020 року Житомирський виконком надав дозвіл київському ТОВ «Клансістемс» встановити камеру автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху за адресою Київське шосе, 32. За день зафіксували більш ніж тисячу порушень швидкісного режиму.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: TruCAM патрульні поліцейські швидкість дорога  
Матеріали по темі