Події

Ексчиновнику Житомирської ОДА повідомили про підозру в службовій недбалості: підписав документи, через які бюджет втратив 132 тис. грн

7 May 2021, 18:08

У Житомирській області внаслідок недбалості ексчиновника облдержадміністрації та зловживань директора підприємства з бюджету було зайво сплачено понад 132 тис. грн на реконструкцію очисних споруд.

Про це 7 травня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За процесуального керівництва Новоград-Волинської окружної прокуратури розслідується кримінальне провадження за фактом службового підроблення та заволодіння бюджетними коштами, вчинених директором товариства, а також за фактом службової недбалості, вчиненої колишнім директором департаменту обласної державної адміністрації», – йдеться у повідомленні.

Обом фігурантам справи повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, зокрема, директору товариства – за ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 191 КК України та колишньому чиновнику облдержадміністрації – за ч. 1 ст. 367 КК України.

За даними слідства, кримінальні правопорушення скоєні у 2019 році, під час реконструкції та технічного переобладнання очисних споруд каналізації в смт Ємільчине, на проведення якої з бюджету було виділено 3,4 млн грн.

Зокрема, директор приватного товариства-підрядника, з метою заволодіння чужим майном, вніс до офіційних документів неправдиві відомості про вартість виконаних будівельних робіт, значно завищивши суму, та передав недостовірний документ для оплати замовнику.

Замовник – директор департаменту облдержадміністрації, у свою чергу, допустивши службову недбалість, не перевірив відповідність наданих підрядником документів фактично виконаним роботам та завірив їх підписом і печаткою.

У подальшому, на підставі цих документів, з бюджету зайво перерахували понад 130 тис. грн, які привласнені директором приватного товариства.

Зловживання з бюджетними коштами викрито Новоград-Волинською окружною (місцевою) прокуратурою спільно з Управлінням СБУ в області.

Досудове розслідування проводить Новоград-Волинський райвідділ поліції.

Додатка прокуратури: у смт Ємільчине, де проживає майже 7 тис. жителів, тривалий час є гостроактуальною проблема очисних споруд. Неналежне функціонування очисної системи створює екологічну небезпеку довкіллю та здоров’ю людей. Під час реконструкції очисних споруд каналізації, на які з бюджету виділені мільйонні кошти, підрядником допущено й інші порушення, пов’язані з неякісним виконанням робіт, у зв’язку з чим об’єкт з 2017 року дотепер не зданий в експлуатацію. За висновками експертів, сума таких робіт сягає 300 тис. грн. Наразі окружною прокуратурою готуються позови про стягнення з підрядника зайво сплачених з бюджету 132 тис. грн, а також відшкодування завданої неякісними роботами шкоди на суму майже 300 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2017 року на сайті Житомирської обласної ради оприлюднили проєкт рішення про затвердження кошторису витрат обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2017 рік. Загальна сума кошторису становила 17 млн 894,4 тис. грн, з яких 9 млн 269,5 тис. грн планували витратити на ліквідацію забруднення навколишнього природного середовища, зокрема 2 млн 510,27 тис. грн – на реконструкцію та технічне переобладнання очисних споруд каналізації у смт Ємільчине.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: службова недбалість халатність прокуратура підозра  
Матеріали по темі