Події

​Житомирянка за інструкцією шахрая встановила мобільні додатки і втратила 60 тисяч

14 May 2021, 09:46

Житомиряни віддали телефонним шахраям близько 80 тисяч гривень. Шахраї використали вже відомі способи: повідомили про неприємності у рідних та вимагали кошти або провели фінансові операції, назвавшись працівниками банківських установ. За усіма фактами відкриті кримінальні провадження.

Про це 14 травня повідомили на сайті ГУНП у Житомирській області.

«До Житомирського райуправління поліції звернулася 69-річна житомирянка та розповіла про телефонний дзвінок від незнайомки, яка назвалася поліцейською. Співрозмовниця повідомила про ДТП, нібито вчинене її донькою, та для уникнення кримінальної відповідальності запропонувала «розв’язати питання», переказавши значну суму на певні банківські рахунки. Не перериваючи розмови, схвильована жінка здійснила необхідні операції у найближчому терміналі самообслуговування. Лише потому вона зателефонувала доньці та дізналася, що ні з нею, ні з іншими членами родини нічого лихого не сталося. Унаслідок шахрайських дій житомирянка втратила майже 15 тисяч гривень. На мобільний телефон 20-річної жительки Житомирського району зателефонував так званий «працівник банку». Чоловік запропонував дівчині підвищити кредитний ліміт на її картковому рахунку. Для погодження та активізації вказаної послуги вона називала співрозмовнику усі необхідні дані, включаючи таємні паролі, що надходили їй на телефон. По закінченню розмови заявниця виявила зникнення з її рахунку 11 тисяч гривень», – йдеться у повідомленні.

Ще одна жінка втратила 60 тисяч гривень і отримала кредити, встановивши за інструкцією шахрая на свій телефон мобільні додатки.

«Працівник служби безпеки банку» телефоном повідомив про неправомірне користування її карткою в одному з супермаркетів сусіднього обласного центру. Для уникнення подальших несанкціонованих дій з її коштами жінці нібито необхідно було встановити на свій мобільний телефон кілька додатків для користування послугами банківських установ, серед них була і програма для віддаленого керування ґаджетом. У процесі встановлення застосунків потерпіла повідомляла необхідні паролі співрозмовнику та виконувала всі його інструкції. Закінчивши розмову, та привівши до ладу свій мобільний телефон, який виявився заблокованим, жінка побачила низку повідомлень про зняття коштів з її карткового рахунку, а також інформацію про отримання кредитних коштів у банку. Збитки склали близько 60 тисяч гривень», – йдеться у повідомленні.

Нині поліцейські встановлюють причетних до правопорушень. Правова кваліфікація вказаних подій - ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Законодавством такі протиправні дії караються від штрафних санкцій до 3 років обмеження волі.

Водночас правоохоронці вкотре закликають громадян дбати про збереження власного майна та не довіряти незнайомцям. У ситуаціях, схожих на вищевказані, варто дотримуватися низки простих правил:

- у разі, якщо вам повідомляють про затримання рідної людини за вчинення правопорушень, уточніть усі відомості, у тому числі і відділок у якому знаходиться ваш родич. Після цього зателефонуйте самі до чергової частини поліції, з’ясуйте всі обставини та повідомте про вимагання грошей;

- жодним чином не погоджуйтесь на умови незнайомців, особливо якщо вони вимагають терміново сплатити гроші за нібито звільнення рідної людини від відповідальності. Відразу повідомте до поліції, адже вас намагаються ошукати;

- ніколи не розголошуйте дані своїх банківських карток незнайомцям. Пам’ятайте, що працівники фінансових установ ніколи не запитують реквізити банківських рахунків, а особливо інформацію щодо кодів доступу, які надходять у особистих повідомленнях.

Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим поважного віку. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжити свою злочинну діяльність.

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2021 року У Житомирі двоє чоловіків віддали шахраям понад 100 тисяч: один «захищав» банківську картку, а інший «страхував» неіснуючий кредит.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай гроші телефон мобільний додаток  
Матеріали по темі