Економіка

Уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго, підприємства можуть змінювати постачальника, - Шмигаль

19 May 2021, 16:47

З 20 травня Уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго і не зобов’язує «Нафтогаз» продавати «блакитне паливо» по фіксованій ціні.

Про це 19 травня на засіданні Кабінету міністрів сказав глава Уряду Дмитро Шмигаль.

«Це ще один надзвичайно важливий крок для створення повноцінного ринку газу, це крок, який дозволить місцевій владі взяти відповідальність перед людьми за тарифи на тепло та гарячу воду. Звертаюся до міських голів: згідно з роз’ясненням НКРЕКП зміна постачальника можлива навіть за умови наявності заборгованості за газ. Прецеденти вже є, тому, будь ласка, користуйтесь цією можливістю. Неефективність менеджерів комунальних підприємств більше не буде покриватись фіксованою ціною на газ. Тепер всі теплокомуненерго, більшість з яких належать місцевій владі, будуть заключати контракти з газопостачальними компаніями самостійно на тих найкращих умовах, які будуть присутніми на ринку», - сказав прем’єр-міністр.

Він також наголосив на необхідності якнайшвидше виконати умови Меморандуму Уряду з головами міст України щодо компенсації ціни за газ.

«Давайте візьмемо строк виконання три тижні, ми говорили про те, які це мають бути кроки, зокрема, чекаю пропозицій по законопроєктах про погашення заборгованості перед теплокомуненерго за різницю в тарифах. Це дозволить місцевій владі почати заборгованість за газ та почати працювати, так би мовити, «з чистого листа», без жодних виправдань про попередників, про Уряд. Питання вкрай важливе, тому я очікую, що профільні міністерства, «Нафтогаз» та місцева влада найближчим часом його вирішить. Я також закликаю профільні комітети Верховної ради оперативно розглянути подані профільним міністерством законопроєкти, щоб ми отримали змогу говорити з теплокомуненерго про ефективну роботу. В іншому випадку прийдеться ініціювати перед президентом скликання конгресу місцевих та регіональних рад з цього приводу, щоб поставити всі крапки», - наголосив Денис Шмигаль.

Нагадаємо, 9 лютого цього року у Києві відбулося підписання урядового меморандуму, яким передбачалося зниження ціни на газ та його транспортування для підприємств теплокомуненерго.

Як повідомляв Житомир.info, комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» у 2021 році через «тарифні негаразди» суттєво збільшило збитки, але очікувало, що 88 млн грн підтвердженої різниці в тарифах держава повинна сплатити по меморандуму до 1 жовтня 2021 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ газ теплокомуненерго тариф Шмигаль  
Матеріали по темі