Місто

​У житомирському парку культури та відпочинку встановили таблички з QR-кодами, за якими можна дізнатися інформацію про рослини

21 May 2021, 18:18

Усього в кілька кліків за допомогою смартфону можна дізнатись інформацію про рослини, які ростуть в парку культури та відпочинку в Житомирі. Це стало можливим завдяки реалізації проєкту, який переміг у конкурсі на грант міського голови в 2020 році. За 25 тисяч гривень в парку встановлено 10 табличок з антивандальним склом і вони розповідають про Івана де Шодуара, а також про рослини, які висаджені на алеях.

«Ідей було дві. З однієї сторони - це історична ідея. Все-таки, Іван де Шодуар - це історичне ім’я. Хотілося більше про нього сказати, адже ця родина дуже цікава, французько-польського походження. І Іван Максиміліанович дуже багато зробив для нашого міста. Це він заснував колекцію, привіз дерева з усіх куточків світу. На жаль, з його колекції збереглось менше 10 рослин. Інша ідея - коли ми проводили тут практики (ботанічні, зоологічні, географічні, екологічні), то діти не знали рослин, наприклад, що це за дерево. Береза, ялина, клен і все. І от виникла ідея зробити сучасні QR-коди, щоб, просто навівши мобільний телефон, який є в кожної дитини, вони могли почитати про рослину: звідки вона, якісь цікаві факти. І щоб це була така туристична родзинка нашого міста», - каже декан природничого факультету ЖДУ ім. І.Франка Руслана Романюк.

Проєкт був реалізований ще в минулому році, але через карантинні обмеження встановлення інформаційних табличок та презентацію самого проєкту відклали на весну 2021.

«Цей грант був минулого року, але в зв'язку з ковідом відкриття і презентацію ми перенесли на 2021 рік. І унікальність цього гранту в тому, що він полонив серця експертної ради, бо дійсно - відвідують парк дуже багато людей, але не всі знають наскільки унікальні рослини і дерева ростуть в цьому парку. І така сучасна ідея з QR-кодом, щоб можна було дізнатись більше про рослини і про самого де Шодуара, який почав садити ці рослини. Тепер це можна завдяки телефону і ініціативним студентам», - каже начальниця управління у справах сім'ї, молоді та спорту Житомирської міської ради Ірина Ковальчук.

Як повідомляв Житомир.info, у 2020 році 8 житомирян отримали гранти міського голови на реалізацію соціально значущих проєктів, на які було спрямовано 180 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: парк рослина Шодуар табличка  
Матеріали по темі