Суспільство

Рідним курсанта з Новограда-Волинського, який загинув в авіатрощі під Чугуєвом, відмовили у статусі члена сім'ї загиблого військовослужбовця

1 June 2021, 13:23

Двом родинам курсантів, що загинули в авіакатастрофі під Чугуєвом у вересні 2020 року, не дали статусу члена сім'ї загиблого військовослужбовця, оскільки "виконання ними військових обов’язків не були пов’язані із захистом Батьківщини". Серед них і сім’я Матвійчуків з Новограда-Волинського Житомирської області, яка втратила в авіатрощі єдиного сина Богдана. Мати ж хлопця після смерті сина пішла служити в армію.

Про це 31 травня йшлося у сюжеті ТСН.


Відео ТСН

«Мати курсанта, який загинув у авіатрощі під Чугуєвим, виконала бажання єдиного сина. Після смерті Богдана Матвійчука вона добровільно пішла в армію. ТСН дізналася, що ця родина і мати ще одного курсанта Максима Хом’ячука вже вісім місяців не можуть домогтися статусу члена сім'ї загиблого військовослужбовця», – йдеться у повідомленні.

Микола Матвійчук з Житомирщини та Катерина Хом’ячук із Вінниччини познайомились після того, як втратили синів. Але тепер їх об’єднує не лише спільна трагедія. Цим двом родинам відмовили у статусі члена сім'ї загиблого військовослужбовця.

Вересень. 2020 рік. Поблизу міста Чугуїв на Харківщині за 2 кілометри від військового аеропорту впав і зайнявся літак АН-26. Там перебували сім членів екіпажу і двадцять курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил. Вижив лише один – В’ячеслав Злочевський. На світлині поряд із В’ячеславом – 19-річний Богдан Матвійчук із Новограда-Волинського. Він мріяв стати пілотом. За три дні до авіатрощі Богдан телефонував батькам і скаржився на технічний стан літака, на якому змушені були вчитися курсанти. Пан Микола – далекобійник і має звичку записувати розмови. І ту, одну з останніх телефонних розмов із сином, він зберіг:

Батько курсанта: Страшний той літак чи нормальний?

Богдан Матвійчук: Гроб.

Батько курсанта: Який літак? АН-26. Як ти його назвав?

Богдан Матвійчук: Гроб, бо постійно ламається. Там нічого не робить із приборів. На ньому, щоб нормально літати, не знаю, прибори можуть брехати – не ті значення показувати.

Від моменту трагедії минуло вісім місяців. У будинку Матвійчуків про єдиного сина нагадують фотографії, батько показує стелю, яка стала пророчою.

«Це кімната Богдана. Спеціально небо так потрапило, він ще не мріяв стати льотчиком», – каже батько військового Микола Матвійчук.

Три тижні тому мама Богдана за власним бажанням пішла до армії. Служить у військовій частині «Десна». У минулому працювала кондукторкою, але син хотів, щоб вона стала військовою. Його бажання Наталя виконала посмертно.

Микола Матвійчук уже восьмий місяць оббиває пороги державних структур. Звертався в управління соцзахисту, Міноборони, у військовий комісаріат Житомирщини з проханням надати родині статус члена сім'ї загиблого військовослужбовця. Але дістав відмови.

«Він не був у діючій армії. Так пишуть. Оскільки виконання військових обов’язків не були пов’язані із захистом Батьківщини», – каже батько загиблого курсанта Микола Матвійчук.

А це – Катерина Хом’ячук. Під Чугуєвом загинув її 21-річний син Максим. І їй теж відмовляють у статусі. Хоча, каже, інші 17 родин загиблих курсантів, уже його отримали.

«Вони мені пишуть чому відмовили, то нехай вони напишуть, як тим людям дали. Або хай привселюдно скажуть: ми неправильно дали вам. Хай спробують, скажуть», – каже Катерина Хом’ячук.

Статус члена родини загиблого військового передбачає, зокрема, 50 відсотків знижки на оплату комунальних послуг, пільги на проїзд. Однак мати загиблого курсанта каже, що їй все це не потрібно. Для неї головне – це увіковічити пам'ять про сина.

«Я вважаю, що потрібно розібратися в цьому, це буде справедливо в пам'ять про наших дітей. Не для мене, я обійдусь, мене все влаштовує, ось це все», – каже мати загиблого курсанта Катерина Хом’ячук.

ТСН звернулася у Міністерство соціальної політики, там порекомендували зателефонувати у Харківський університет, де навчалися хлопці, але і там відмовилися давати коментар. Згодом у Міноборони нам надали лист, в якому пояснюється причина відмови.

«Оскільки батьки загиблих курсантів є працездатними особами, які не перебували на утриманні дітей, підстав для видачі їм посвідчення немає», – йдеться у документі.

І додають, виняток усе ж можуть зробити, якщо вказівку дадуть: або з Верховної Ради, або Офісу президента. А поки що батько Богдана Матвійчука зміг домогтися, аби фото його сина розмістили на дошці пошани Новограда-Волинського.

Оприлюднено записи чорних скриньок, які назвали причину падіння літака Ан-26 під Чугуєвом.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 25 вересня 2020 року поблизу міста Чугуїв Харківської області на відстані близько 2 км до військового аеропорту впав літак Ан-26 ЗС України військової частини А 4104 з подальшим загорянням. На борту літака було 27 осіб: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Кожедуба. Вижив лише один курсант. Серед загиблих курсантів були двоє юнаків з Житомирської області: 19-річний Богдан Матвійчук з Новограда-Волинського та 21-річний Дмитро Студінський з Озерного.

28 вересня в Озерненській гімназії вшанували пам'ять її випускника Дмитра Студінського, який вчився на штурмана в Харківському національному університеті Повітряних сил і загинув в авіакатастрофі.

6 жовтня у Новограді-Волинському готувалися зустрічати тіло Богдана Матвійчука, загиблого в авіакатастрофі під Чугуєвим. Прощання з юнаком відбулося наступного дня, 7 жовтня.

Також 6 жовтня до рідного селища Озерне Житомирської області доправили тіло загиблого курсанта Дмитра Студінського.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: авіакатастрофа авіатроща курсант загибель літак Ан-26 Богдан Матвійчук Новоград-Волинський  
Матеріали по темі