Здоров'я

​Житомирянка звинувачує медсестру у тілесних ушкодженнях одномісячному сину, у лікарні кажуть – не могли знайти вену, коли ставили катетер

4 June 2021, 11:57

Забрали ставити катетер, а принесли дитину через пів години без свідомості та з обколотими ручками: про таку історію в соціальній мережі третього червня розповіла житомирянка Маріанна Черепанська. Ситуація сталась у житомирській обласній дитячій лікарні в Станишівці, куди мама з одномісячним сином потрапили на обстеження та лікування. У лікарні кажуть, що так шукали вену, щоб поставити катетер. Батьки ж написали заяву керівництву закладу зі звинуваченнями медсестри у нанесенні тілесних ушкоджень дитині, сина з лікарні забрали і готують заяву в Міністерство охорони здоров’я.

У коментарі Житомир.info Маріанна Черепанська розповіла, що хотіла піти з сином, але медсестра не пустила і сказала залишитись в палаті.

«Нас положили в дитячу лікарню в Станишівку у відділення для недоношених, хоча дитині вже 1 місяць. Сказали, що треба поставити катетер і забрали сина на 30 хвилин. Я попросилась піти з дитиною, але мене не пустили і сказали лишитись у палаті. І тут моя велика помилка, що я не наполягла і не пішла. Я вже декілька разів приходила і питала, чому так довго, казали, що все нормально. У нього в пологовому вже брали кров і з пальчика, і з п’ятки, він в цей час спав і не прокидався, в цьому випадку я теж дала сплячого сина, а принесли вже через 30 хвилин без свідомості і повністю обколотого голками з пальчиків по лікоть. Так само була обколота ніжка, ми помітили це вже вдома. На пальчиках було по дві дірки. Я побігла з ним до цієї медсестри з криками і запитаннями, що вони наробили з моєю дитиною, на що відповіли: «ми не могли знайти вену, що нам треба було робити?». Медсестра сказала, що все зробила правильно, але представитись відмовилась. Потім я пішла скаржитися завідуючій відділенням, директору, на що вони не особливо зреагували і сказали, що тут нічого такого немає, це так шукають вени у маленької дитини. З нами в палаті лежала мама теж з маленькою дитиною і теж ставили катетер, і таких проблем не було. В той же день ми забрали сина з цієї лікарні», – каже Маріанна Черепанська.


Керівник обласної дитячої лікарні Юрій Довгополий Житомир.info розповів, що в ситуації розбираються.

«Мені відомо про цей випадок, мама до мене зверталась. Дійсно, вони до нас поступали, дитині потрібно було поставити катетер. На жаль, у дітей бувають такі ситуації, коли ми не можемо поставити цей катетер. Якби це було видно очима, то таких ситуацій не було б. Враховуючи анатомічні особливості в дітей, то побачити цю вену неможливо, це сліпа процедура, бувають такі моменти. Я спілкувався з мамою, ми зараз це питання вивчаємо, будемо розглядати. Там не все так просто в цій ситуації, розберемось, вивчимо і дамо мамі відповідь. Будь-яка медична маніпуляція несе за собою певні ризики. Один раз проходить нормально, інший раз можна потрапити в судину і з’являється синячок. Когось звинувачувати в цій ситуації дуже складно, а іноді і несправедливо», – зазначив Юрій Довгополий.

Лікар також уточнив, що батьки мають право бути присутні з дитиною, коли беруть кров з вени чи ставлять катетер, але не всі витримують, бо це емоційно буває складно. Також додає, що венозний сканер, який наявний у лікарні, не може забезпечити 100 % успіху процедури.

«Батьків ми пускаємо кругом, єдине місце – це передопераційна та операційна, але виключно із міркувань інфекційної безпеки. Батьки в нас ходять в реанімацію. Веносканер, який нам подарували благодійники, можуть використовувати всі пацієнти лікарні, незалежно від відділення, але навіть веносканер не дає можливості чітко забезпечити цю процедуру. У незначної кількості пацієнтів він показує тільки розташування вени, а глибину її розташування він не показує», – додав Юрій Довгополий.

Після інциденту батьки забрали хлопчика на обстеження у приватні клініки та готують звернення до Міністерства охорони здоров’я.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2020 року житомирська дитяча лікарня ім. Башека отримала у подарунок від волонтерів сканер для вен, на ще один пристрій збирають гроші.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитяча лікарня дитина катетер медсестра скарга  
Матеріали по темі