Здоров'я

Чому житомиряни отримують другу дозу AstraZeneca іншого виробника і чи впливає це на результат

14 June 2021, 15:41

З 12 червня у Житомирі на базі школи №6 запрацював центр вакцинації. За перші два дні роботи щеплення від COVID-19 отримали 1 912 житомирян, з них 1 572 – першу дозу вакцини CoronaVac і 340 – ревакцинацію AstraZeneca. Попередніх записів для імунізації не потрібно, щеплювали і тих, хто зареєструвався в застосунку “Дія”, і житомирян, які прийшли без записів чи направлень. Приїжджали охочі і з інших міст області. Мобільні бригади працювали з 08:00 до 20:00 години.

“Якщо порівнювати кількість вакцинованих і кількість населення, то Житомир за ці вихідні обійшов міста-мільйонники – Львів та Одесу”, – каже заступниця житомирського міського голови Марія Місюрова.

У центрі вакцинації за два дні серед вакцинованих першою дозою CoronaVaс найбільше людей у віці 21-39 років, найменше - у віці 80-89 років. Жінок трохи більше, ніж чоловіків.

Вік вакцинованих
Infogram



Центр вакцинації 12-13 червня
Infogram



Другу дозу AstraZeneca отримували житомиряни, які вакцинувались три місяці тому. Перше щеплення отримали вакциною Covishield/AstraZeneca індійського виробництва, а от ревакцинацію AstraZeneca, але вже італійського виробництва.

Вік ревакцинованих 12-13 червня
Infogram


Кандидат медичних наук, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при Міністерстві охорони здоров'я України Федір Лапій під час зустрічі з журналістами у рамках спільного проекту Українського кризового медіацентру та Естонського центру східного партнерства розповів Житомир.info, причину відмінності у виробниках вакцини: CoviShield /AstraZeneca, з якої в Україні розпочали вакцинацію у лютому 2021 року, спершу поділили на першу та другу дози, а потім вирішили не залишати для ревакцинації, а щепити якомога більше людей першою дозою.

“23 лютого в Україну прилетіло 500 тисяч доз вакцини Covisheild від AstraZeneca. і ми їх одразу поділили на першу і другу дози: 250 тисяч і 250 тисяч. В інструкції вказано, що друга доза вводиться через 4-12 тижнів. Для програмного підходу, коли ми хочемо вакцинувати масово, отакий коридор 4-12 тижнів не підходить, бо хтось через 4, хтось через 5, хтось через 10 тижнів. МОЗ звернулося до Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики з питанням, який оптимальний варіант між першою і другою дозою і ми, опираючись на досвід Британії, Німеччини, Канади, які використовують AstraZeneca і кажуть, що інтервал між першою та другою дозою має бути 12 тижнів, рекомендуємо МОЗ робити ревакцинацію лише після 12 тижнів. І ми про це сказали Віктору Ляшку на засіданні штабу, який відбувається щоп'ятниці: раніше, ніж 12 тижнів другу дозу вводити немає сенсу і наша стратегія має бути змінена, щоб максимально охопити першою дозою AstraZeneca. Якщо ми змінили інтервал до 12 тижнів, то не було сенсу тримати 250 тисяч доз в запасі на три місяці”, – пояснює Федір Лапій.

Голова НТГЕІ додає: максимального інтервалу між першим та другим щепленням AstraZeneca немає, можна ревакцинуватись і через 15-20 тижнів. На думку експерта, максимальне охоплення першою дозою дозволяє знизити захворюваність, кількість випадків і навантаженість на стаціонари лікарень.

Заступниця міського голови Марії Місюрової каже, що різниця у виробниках вакцини на результат не впливає.

“Для ревакцинації використовували вакцину AstraZeneca тільки італійського виробництва, а першу дозу отримували CoviShield/ AstraZeneca індійського виробництва. З медичної точки зори все правильно і на результат не впливає. Я це можу сказати на особистому прикладі: ревакцинацію я дуже легко перенесла, ніяких реакцій в мене не було і в моїх знайомих теж, якщо на першу в мене була реакція: легкий головний біль, ломота і декілька годин погане самопочуття, то після введення AstraZeneca саме італійського виробництва в мене ніяких побічних явищ взагалі не було. МОЗ нам дало рекомендацію робити ревакцинацію після 12 тижнів, тому що найбільше вироблення антитіл спостерігається саме в цей час”, – розповіла у коментарі Житомир.info Марія Місюрова.

Що стосується щеплень вакцинами CoronaVac і Pfizer, то інтервал між першою та другою дозою цих вакцин становить 28 днів і за кожним щепленим українцем резервується друга доза.

Отож, всім, хто ще не отримав другу дозу вакцини AstraZeneca, слід чекати запрошення на ревакцинацію. Або самостійно прийти в житомирський центр вакцинації, який працює щосуботи та щонеділі з 08:00 до 20:00 год. в приміщенні школи №6.

“Ми єдиний центр в області, який відкрився на сьогодні. Якщо приїдуть люди з інших куточків області, то ми будемо приймати цих людей і не будемо відмовляти. Але ці охочі мають в першу чергу дізнатись за вакцинацію за місцем проживання, у сімейного лікаря. Якщо людина не підпадає під жодну з категорій, то її можуть направити в центр вакцинації”, – каже Марія Місюрова.

Заступниця міського голови уточнила Житомир.info, що за перші два дні роботи центру не було жодного випадку, коли вакцина дала побічні ефекти. Біля центру працювала невідкладна допомога і чергувала “швидка”, звернень до лікарів не було.

Як повідомляв Житомир.info, 18 березня знімальна група Житомир.info отримала щеплення від COVID-19 препаратом Covishield/AstraZeneca. Як це відбувалося, можна подивитись у відеосюжеті тут. Згодом, через три доби після отримання щеплення, журналіст Житомир.info розповів про своє самопочуття та реакцію організму на вакцинацію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус вакцинація центр вакцинації ревакцинація  
Матеріали по темі