Здоров'я

Як безпечно засмагати, правильно обирати сонцезахисний засіб та що робити, коли отримали опіки: поради житомирського лікаря

29 June 2021, 17:44

Сезон засмаги на житомирських пляжах у розпалі, тому разом із лікарем-дерматологом розповідаємо, як безпечно засмагати й що робити, коли отримали опіки.


Скільки часу людина може проводити на відкритому сонці без шкоди, залежить від фототипу шкіри.

«Для нас, європеоїдної раси, вони (фототипи шкіри) є першої та другої, іноді третьої. Першої – це найчутливіша до сонячного опромінення. По-друге, доведено на доказовому рівні європейцями та науковцями багатьох країн, скільки дійсного часу людина може перебувати на активному сонці. Період активного сонця – це з 10-ї ранку до 16-ї. Зараз ви здивуєтесь цифрам. Перший, другий фототип шкіри без захисту на сонці може перебувати без шкоди для шкіри й наступних фотореакцій від 5 до 10 хвилин», – розповідає лікар-дерматолог Вадим Стефанович.

Однак влітку променів сонця не оминути, тому власникам усіх типів шкіри радять завжди наносити засоби захисту. Їх рекомендують купувати в аптеках, а не супермакетах.

«Всесвітньою організацією охорони здоров’я передбачено і рекомендовано фактор захисту SPF не менше 30. Для нашого регіону бажано орієнтуватись від 50 SPF і більше, зокрема, звертати увагу не тільки на SPF, адже це певний спектр опромінення, наприклад, ультрафіолет А, а ще PPD і PF, мусить буди така абревіатура – PF та SPF, тому що є подвійні фільтри. Питання дозування завжди цікавило. Її (дозу) вимірюємо чайними ложечками. На тулуб – дві чайні ложки та на кожну кінцівку та обличчя по чайній ложці», – каже лікар-дерматолог Вадим Стефанович.

Лікар додає: для захисту дитячої шкіри потрібно використовувати засоби лише з дитячої лінійки. Малюкам до 6 місяців взагалі не рекомендують з’являтися на сонці.

Золоте правило здорової засмаги – перебувати на сонці дорослим і дітям до 10-ї ранку або після 16-ї.

Лікар-дерматолог також пояснює, чому важливо захищати шкіру і не допускати сонячних опіків.

«Енергія сонця не спричиняє конкретних наслідків. Навіть, якщо ти згорів, наша шкіра регенерує і все гаразд з певним часом, але кумуляція енергії продовжується роками й через певний відлік часу стаються негаразди, які пов'язані з сонцем. По-перше, це фотопошкодження у вигляді пігментних плям і далі можуть бути як і передракові стани, актинічний кератоз, наприклад, а також немеланоцитарні та меланоцитарні по типу плоскоклітинної та базальноклітинної карциноми, меланоми самої агресивної пухлини», – говорить Вадим Стефанович.

За словами лікаря, перша допомога після опіків – холодний компрес, далі на шкіру слід нанести пантенол або пантестин. Народні засоби не рекомендують, адже вони полегшують симптоми, але не лікують.

Нагадаємо, 23 червня стовпчик термометра у Житомирі та області піднявся до 34-36 градусів тепла, що вище абсолютних максимумів червня за увесь час спостережень з 1945 року.

Як повідомляв Житомир.info, у 2018 році на сайті головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області радили, як поводитися у спеку.

Поради житомирського ветеринара, як вберегти чотирилапих улюбленців від теплового удару

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: літо засмага спека дерматолог шкіра  
Матеріали по темі