Політика

​Людмила Зубко: Проєкт «Сила Долі» – про об’єднання громади Житомира, її традиції та ідентичність

8 July 2021, 15:03

До 30-ї річниці Української Незалежності та вшанування 150 років від дня народження Лесі Українки у Житомирі відбувся культурний перформанс «Сила Долі». Проєкт ініціювала та організувала депутатка Житомирської міської ради та засновниця ГО «Житомир: Зроби голосніше!» Людмила Зубко.

У рамках заходу, який пройшов у Костелі святого Йоана з Дуклі, відбулась виставка автентичного українського одягу, показ житомирянками стилізованого вишитого вбрання під виступ житомирського аматорського фольклорного ансамблю «Джерельце» та Поліського академічного ансамблю пісні і танцю «Льонок» ім. Івана Сльоти, виступ Житомирського академічного ансамблю танцю «Сонечко» та неформальне спілкування з житомирянами, які завітали на захід.

«Цей захід про об’єднання нашої громади. Про те, що ми живемо в прекрасному місті, маємо вікові традиції і прекрасних людей, які 150-200 років назад нам видали паспорт в Європу. Вони боролися, щоб прибрати від нас нашу меншовартість, працювали з нашою ідентичністю і традиціями. І саме на цьому я зробила свій наголос, організовуючи цю подію», – наголосила у вітальній промові Людмила Зубко.

На захід організатори запросили представників краєзнавчого музею та приватних колекціонерів, які надали для показу зразки автентичного українського одягу. «Мама Лесі Українки, Олена Пчілка збирала вишиті візерунки і говорила про те, що одяг – це як генетичний код. Він дає нам можливість визначити людину з українським корінням у будь-якому куточку світу. На цьому заході ми прагнули показати, що в цьому глобалізованому світі, вишиванка робить нас сильнішими і більш відповідальними. Бо, ти належний і маєш спільну відповідальність», – підкреслила Людмила Зубко.

За словами депутатки, вишиванка – це свого роду оберіг, який українці одягали у непрості для них часи, коли в країні відбувались революційні події. Сама Леся Українка мала європейський одяг і, власне, була європейською жінкою. Але одного разу у віденській опері вона одягла вишиванку, щоб показати свою підтримку Україні, яка того часу знаходилася під Австро-Венгерською імперією.

«Сьогоднішній захід про ідентичність, про українське коріння, яке розсіяне по всьому світу. Напередодні святкування 30-річчя Української Незалежності і 150-річчя від дня народження Лесі Українки, ми хочемо привернути до цього увагу особливо, адже це індикатори нашої ідентичності. Ми хочемо показати нашій молоді, що тут можна і потрібно жити та розбудовувати Україну», – зазначила депутатка Житомирської обласної ради та представниця ГО «Житомир: Зроби голосніше!» Тетяна Парфентієва.

Пресслужба Людмили Зубко

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Людмила Зубко Тетяна Парфентієва ГО «Житомир: Зроби голосніше!»  
Матеріали по темі