Місто

Провалля у центрі Житомира знову реконструюватимуть: потрібно 260 тис. грн і депутатське погодження

28 July 2021, 18:26

Провалля на Великій Бердичівській у Житомирі планують знову реконструювати. У 2018 році на благоустрій території проведення археологічних досліджень житомирські депутати виділення на сесії 187 тис. грн. Головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн розповіла, які роботи надалі планують виконати та скільки це буде коштувати.

«На сьогоднішній день потрібно замінити скло, змінити форму, щоб був відкритий і гарний «обзор», підняти це скло, зробити у вигляді піраміди із сучасними конструкціями, доопрацювати систему вентиляції, наповнити саму знахідку цікавим археологічними експонатами. Можна встановити поряд QR-код, за допомогою яких в деталях можна буде прочитати про кожну знахідку. Приблизну вартість ми вже рахували: на проеєктні роботи, скло, монтаж, вентиляцію, зняти скло і передивитися гідроізоляцію – приблизна вартість буде 260 тис грн», — розповіла головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн.


Чекає на реконструкцію і власник музею «Ремісничий двір», який ще кілька років тому обіцяв встановити тут інсталяцію.

«Зараз готуємо цікаві виставки, вони будуть тимчасові, проходитимуть 3-6 місяців, будуть якісь цікаві підсвітки. Експозиції будуть змінюватися, а легенди, мабуть, будуть залишатися ті, які є в нашому місті», — каже власник музею «Ремісничий двір» Федір Євтушенко.

Житомирський краєзнавець і археолог Віктор Потапенко розповідає, що за склом провалля представлена невеличка колекція монет.

«Дана споруда є прямим доказом нашої існуючої Житомирської легенди про підземелля. У 2020 році вона була оброблена і законсервована, ми не допустили її подальшого руйнування. Зараз тут очищена арка від бруду і законсервована, також тут зараз представлені два факели, які працюють на сонячних батареях, невеличка колекція монет, але його зараз тут просто не видно», — розповідає Віктор Потапенко.

Він також планує представити у проваллі історичну колекцію.

«Я хочу тут представити колекцію бойових сокир доби Київської Русі», – каже Віктор Потапенко.

За словами Ольги Бронштейн, реконструкцію провалля розпочнуть після погодження вартості на депутатській комісії.

Як повідомляв Житомир.info, 6 жовтня 2016 року на Великій Бердичівській під час реконструкції тротуарів під землю провалився екскаватор, де виявили підземелля. Історики почали його вивчати, а краєзнавець Мокрицький розповів, що підземелля є «технічним підпіллям» триповерхового будинку ХІХ століття. Підземелля збиралися «законсервувати» для подальшого вивчення та облаштувати на території підземних знахідок оглядові майданчики. У березні 2017 депутати вирішили не проводити археологічні дослідження підземелля та виділили кошти на проєкт накриття.

Робочий проєкт скляного накриття розробила житомирська фірма «Архітектура плюс Дизайн». 27 вересня 2018 року під час сесії міської ради депутати виділили 187 тис. 679 грн на благоустрій території проведення археологічних досліджень на вул. Велика Бердичівська, 3. 1 листопада 2018 року підрядник розпочав роботу по накриттю провалля. У лютому 2019 року власник музею «Ремісничий двір» Федір Євтушенко розповів, що планує розмістити у проваллі на Великій Бердичівській посуд, тару і скриню зі старовинними речами.

7 травня 2019 року головний архітектор міста та начальник УКБ Житомирської міськради прокоментували кінцевий вигляд провалля на Великій Бердичівській. В червні цього ж року начальник управління капітального будівництва обіцяв вирішити питання з вентиляцією: він розповідав, що вентиляція у проваллі не передбачалася, бо «ніхто не міг подумати, що може бути таке випаровування вологи з землі». УКБ звернулося з листом на організацію, яка виготовляла проєкт, з проханням внести зміни і зробити вентиляцію. Після того, як у проваллі провели вентиляцію, в УКБ прийшли до висновку, що провітрювання має бути примусовим.

Станом на середину червня 2021 року примусова вентиляція у проваллі в центрі Житомира була встановлена, однак обіцяної експозиції музею «Ремісничий двір» не було.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: провалля Велика Бердичівська архітектор Бронштейн УКБ  
Матеріали по темі