Місто

Чи підтримують житомиряни закон, який забороняє продаж ліків дітям до 14 років

30 July 2021, 17:17

Верховна рада 15 липня цього року підтримала закон, який забороняє продаж ліків дітям до 14 років. Мета закону – зменшити рівень суїцидів серед дітей. Станом на 30 липня закон ще не вступив у дію – знаходиться на підписі у президента.

Ми вирішили запитати житомирян чи знають вони про новий закон та чи підтримують його.

«Ставлюся до цього закону позитивно, тому, що діти можуть використовувати ліки в наркотичних, психотропних цілях, я проти цього», — зазначає Броніслава.

«Навіщо дітям купувати ліки до 14 років? Вони ж не знають, що з ними робити. В 14 років людина не сформована, вона може з цим препаратом зробити що завгодно, з’їсти вісім пігулок, кому це потрібно?», — каже Ілля.

«Ставлюся до цього позитивно тому, що дитина ще не може самостійно прийняти рішення купити ліки, це повинні вирішувати за нього батьки. Ніколи не відправляла свою дитину за ліками в аптеку, навіть ніколи не залишала ліки, щоб він сам їх прийняв, це завжди повинно контролюватися батьками», — каже Даша.

«Діти не розбираються, яке має бути дозування, від чого ліки. Ми теж не завжди без лікарів орієнтуємося, а це діти, звідки їм знати, треба тільки під контролем батьків», — зазначає Ніна.

«Ясно, що дітям ніколи не продавали ліки, а для чого їм ліки? Вони на цьому не розуміються, їх ніколи не посилали за цими ліками, це виключно за бажанням дорослих. Я здивований, що такий закон є», — розповідає Віктор.

«Правильно, бо діти не знають, що купують. У зв’язку з тим, що зараз стільки ліків усіляких, ви ж знаєте, я «за», — каже Валентина.

Зауважимо, що нам не вдалося за майже годину опитування знайти противника нововведення, всі опитані позитивно ставляться до заборони продажу ліків дітям, а ось в інтернеті було більше критики. Нижче – скріншот коментарів під постом на сторінці сайту про ухвалений законопроєкт.


Нагадаємо, 15 липня 2021 року на пленарному засіданні закон «Про внесення змін до статті 21 Закону України «Про лікарські засоби» щодо заборони продажу лікарських засобів дітям» було прийнято: за в другому читанні та в цілому проголосував 341 депутат. Народний депутат від Чуднівського округу Сергій Кузьміних, який є ініціатором цього законопроєкту, під час голосування був відсутній, ще четверо житомирських мажоритарників проголосували «за», а Ігор Герасименко не голосував.

Як повідомляв Житомир.info, упродовж лютого 2021 року в Житомирі зареєстрували дві спроби навмисних самогубств серед дітей, які були вчинені із застосуванням лікарських засобів, керівників аптек просили провести роз’яснювальну роботу зі своїми працівниками, аби ті не продавали ліків дітям.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліки закон діти аптека опитування 
Матеріали по темі