Новини компаній

Укладання договору на постачання електричної енергії непобутовому споживачу

30 July 2021, 17:59

Укладання договору на постачання електричної енергії непобутовому споживачу

Після того, як новий Закон України «Про ринок електричної енергії» набув чинності, алгоритм співпраці електропостачальників та підприємств дещо змінився. Він так само ґрунтується на договірних умовах, проте є зміни. Тепер непобутовий споживач сам вирішує, з яким постачальником буде укладати договір енергопостачання. Чим керуються компанії-споживачі у виборі енергопостачальника, який порядок підписання договору, на що треба звертати увагу, коли йдеться про зміну постачальника – на ці питання дамо відповідь у нашому матеріалі.

Як обрати енергопостачальника та підписати договір з ним?

Непобутовий споживач обирає для себе електропостачальника на підставі виставлених ним комерційних пропозицій. Кожна містить інформацію про тарифи та обсяги споживання, а також порядок розрахунку та інші правила співпраці. Якщо запропоновані умови влаштовують непобутового споживача, він може подати заявку та підписати з постачальником договір про постачання електричної енергії. Для цього до заявки-приєднання треба додати стандартний пакет документів:

  • Виписку з ЄДРПОУ;
  • Підтвердження повноважень представника компанії-споживача;
  • ЕІС-коди точок комерційного обліку.

В договорі буде зазначено всі умови співпраці:

  • Обсяг споживання, який запланував придбати непобутовий споживач протягом місяця;
  • Тариф за спожиту електроенергію;
  • Строки та порядок сплати за надані послуги;
  • Порядок компенсації за порушення термінів сплати чи неякісне надання послуги.

На момент приєднання до постачальника, у непобутового споживача також має бути підписаний договір з оператором системи розподілу, оскільки ОСР реєструє та присвоює ЕІС коди точкам обліку. Але Закон України «Про ринок електричної енергії» також передбачає і зміну електропостачальника.

Як перейти до нового постачальника?

Треба дотримуватись порядку зміни, який регламентується Правилами роздрібного ринку електричної енергії, що затверджені постановою НКРЕКП. У них зазначено, що треба повідомити постачальника про припинення співпраці не пізніше, ніж за 21 день і розрахуватися за спожиту енергію.

Після цього, щоб підписати новий договір на електроенергію, треба провести звірку розрахунків та надати відповідний акт майбутньому постачальнику. Початком дії нового договору вважається дата, коли непобутовому споживачу присвоюється новий особовий рахунок.

Але підприємству можуть відмовити у підписанні договору. Це може бути у таких випадках:

  • Приєднання неможливе за технічних умов;
  • Споживачу припинили постачання електроенергії через несплачену заборгованість;
  • Відсутній договір з ОСР.

Прозорий та чіткий механізм зміни постачальника, можливість вибору прийнятних комерційних пропозицій суттєво покращують умови обслуговування непобутових споживачів електроенергії. Здорове конкурентне середовище стимулює постачальників уважно ставитися до якості послуг, зважено підходити до формування тарифних планів, щоб зберегти привабливість у очах підприємств-споживачів.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: електроенергія споживач енергопостачання  
Матеріали по темі