Місто

У Житомирі зібрали комісію ТЕБ та НС, щоб розібратися в причинах критичного вмісту марганцю у водосховищі «Відсічне»

30 July 2021, 19:06

КП «Житомирводоканал» разом з Інститутом гідробіології встановлюватимуть причину високого вмісту марганцю у водосховищі.

Про це 30 липня повідомив директор комунального підприємства Андрій Нікітін на засіданні комісії з питань ТЕБ і НС, – пише пресслужба Житомирської міської ради.

«Показники якості води у водосховищі «Відсічне» погіршилися через підвищення концентрації марганцю у водоймі. Для літнього сезону таке підвищення є характерним через високий температурний фон повітря та води, сезонні гідробіологічні та гідрохімічні процеси. Але такий критичний вміст спостерігається вперше Цьогорічні результати вимірів показали десятикратне перевищення марганцю у порівнянні з попередніми роками», – пише пресслужба міськради.

У водоканалі зазначають: наразі показники марганцю у водосховищі «Відсічне» становить 3.109 мг/л, тоді як влітку 2020 року він був на рівні 0,387мг/л. Через це значно змінилися колір та каламутність води, що призвело до побутових незручностей споживачів».

Працівники лабораторії встановили, що марганець домінує на дні водосховища, а поверхневий рівень води у межах норми.

Вже в понеділок, 2 серпня, представники Інституту гідробіології відберуть проби води та мулу з дна водосховища, проаналізують їх та нададуть відповідні рекомендації водоканалу. Причину появи марганцю мають встановити до кінця серпня. Для цього укладено договір з Інститутом гідробіології НАН України на проведення гідрохімічних досліджень річкової води, донних відкладів водосховища «Відсічне» та питної води.

У міськраді розповідають і про іншу проблему – мул. Зазначено, що відсутність течії негативно вплинуло на здатність до самоочищення водосховища. Тому ситуацію погіршує ще й замулення. Наразі кількість мулу велика – від 1,5 до 2 м.

Готується звернення до обласної комісії з питань надзвичайних ситуацій та Міністерства оборони України.

«На території водосховища «Відсічне» розташована військова частина. Тому треба дозвіл від міністерства, щоб створити там майданчики, де буде вивантажуватися мул. Також має бути дозвіл на проїзд транспорту…», – пояснює Андрій Нікітін

На підприємстві зазначають: у резервуарах водоканалу вода наразі відповідає нормам, але в мережах водовідведення – забруднена.

«Ситуації, коли перед будинком вода чиста й промита, а в будинку забруднена, непоодинокі. Тому треба організувати очистку і промивку внутрішньобудинкових систем», – наголошує директор підприємства. Спільно з ОСББ та управляючими компаніями будуть розроблені графіки з очистки внутрішньобудинкових мереж.

27 липня працівники водоканалу відкрили пожежні гідранти у 21-ій точці міста та промили всю міську мережу. Наразі щоночі продовжують процес промивання забруднених мереж відповідно до звернень споживачів.

У міськраді наголошують: на звернення споживачів щодо погіршення якості водопровідної води лабораторія водоканалу виїжджає, відбирає зразки води та безоплатно проводить аналіз. Звернення можна залишити за номером телефону: 24-08-10 (аварійно-диспетчерська служба водоканалу, працює цілодобово) або на сторінці водоканалу у фейсбуці.

Як на житомирському водоканалі перевіряють якість води з-під крана, дивіться у відеосюжеті від 30 липня 2021 року

Як повідомляв Житомир.info, з травня 2021 року КП «Житомирводоканал» почало використовувати активоване вугілля для покращення якості води. Проте, наприкінці червня деякі житомиряни почали скаржитися, що з кранів тече брудна та смердюча вода, тоді КП «Житомирводоканал» пояснив це підвищенням рівня марганцю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода водоканал Нікітін марганець  
Матеріали по темі