Здоров'я

МОЗ рекомендує щеплювати від коронавірусу дітей старше 12 років, але за певних умов

31 July 2021, 10:18

Міністерство охорони здоров’я України своїм наказом від 17.07.2021 затвердило рекомендації Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики щодо можливості вакцинації дітей віком від 12 років вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Про це 30 липня повідомила пресслужба МОЗ.

Враховуючи наявні наукові дослідження, рекомендації ВООЗ та відповідні зміни до інструкції вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech, цей препарат дозволено використовувати дітям віком від 12 років в Україні в разі, якщо дитина:

має високі ризики важкого перебігу та розвитку ускладнень після хвороби на COVID-19 через супутні хвороби та не має протипоказань до вакцинації;

з метою об’єднання сім’ї виїжджає до країни, де для перетину кордону необхідний сертифікат, що підтверджує вакцинацію проти COVID-19 або міжнародне свідоцтво про вакцинацію;

виїжджає на навчання в країну, де для перетину кордону або для навчання необхідний сертифікат, що підтверджує вакцинацію проти COVID-19 або міжнародне свідоцтво про вакцинацію;

є учасником міжнародних спортивних змагань або інших заходів у країні, де для перетину кордону або для участі в заході необхідне міжнародне свідоцтво про вакцинацію або сертифікат, що підтверджує вакцинацію проти COVID-19;

приїхала з іншої країни, де вона отримала першу дозу вакцини Comirnaty/Pfizer та має документи на підтвердження цього.

«Для отримання щеплення батьки дітей 12-15 років або самі діти віком 16-17 років звертаються до педіатра або сімейного лікаря дитини. Отримавши медичну довідку від лікаря, треба зателефонувати в зручний центр масової вакцинації або пункт щеплення (перелік та контакти: list.covid19.gov.ua) та, якщо там є вакцина Comirnaty/Pfizer-BioNTech, записати дитину на щеплення», - йдеться у повідомленні.

Особливості вакцинації:

Дітям віком 12+ вводять 2 дози по 0,3 мл вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech з інтервалом у 21-28 днів.

Необхідно дотримуватися 14-денного інтервалу між введенням вакцини від COVID-19 та вакцини проти інших хвороб, за винятком екстреної вакцинації.

Вакцинація дітей з онкопатологією, які перехворіли на COVID-19, має проводитися незалежно від терміну, що минув після перенесеного COVID-19.

Пріоритет у вакцинації проти COVID-19 будь-якою доступною вакциною мають особи, які постійно проживають разом із маломобільною дитиною або доглядають за нею.

У разі наявності живої черги в пункті чи центрі вакцинації таким дітям надається пріоритет.

За інформацією МОЗ, в Україні станом на ранок 31 липня 2021 року проведено усього 5 млн 526 тис. 204 щеплення: отримали одну дозу – 3 млн 525 тис. 848 осіб, отримали дві дози – 2 млн 356 осіб.

Як повідомляв Житомир.info, з 22 липня 2021 року в Житомирській області щеплення від COVID-19 можуть отримати всі охочі, доступні чотири вакцини: AstraZeneca, CoronaVac виробництва компанії Sinovac, Comirnaty від Pfizer та Moderna. У Житомирі центр вакцинації в школі №6 почав працювати щоденно, там можна отримати щеплення вакцинами Moderna чи CoronaVac.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вакцина коронавірус щеплення МОЗ діти  
Матеріали по темі