Культура

​Які цікаві музеї є в Житомирі та скільки коштують екскурсії?

6 August 2021, 21:08

Коли постає питання, як провести останній місяць літа у Житомирі, відразу починається пошук цікавих місць з екскурсіями. І у Житомирі такі місця є! Великою популярністю в місті користуються музей космонавтики ім. Сергія Павловича Корольова, його будинок- музей та краєзнавчий музей. Проте Житомир має ще кілька цікавих музеїв, які варто відвідати. Ми розповімо вам, чим вони унікальні, та яка цінова політика.

Спершу ми завітали у літературно-меморіальний музей письменника Володимира Короленка. Що цікаве тут можна побачити, нам розповіла молодший науковий співробітник Оксана Бовкун.

«Цікаво побувати у старовинному будинку, бо він побудований 40-х рр.19 століття. Побачити кімнати, меблі того часу, епохи коли жив Короленко, коли ходив до гімназії вулицями нашого міста. Ми розповідаємо також, як навчалися тоді гімназисти, говоримо не лише про життєвий шлях Короленка, а й про його творчість. Дітям завжди цікаво підійти до першої нашої зали, до письмового столу, до бюро. Незвичні старі фото, на яких Володимир Короленко і члени його родини у тому одязі, в якому зараз вже ніхто не ходить. Цікаво побачити і писемні предмети, якими давно вже ніхто не користується і подивитися на колишні видання та книги», — розповідає Оксана Бовкун.


Вона зізналася, що найбільшою популярністю музей користується в учнів та студентів.

«Коли розпочався карантин — відвідувачів значно зменшилося. Якщо раніше, до карантину, в нас було за рік і 8000 відвідувачів, і більше, то сьогодні кількість в рази зменшилася. Приводять до нас часто студентів, учнів шкіл, бо до шкільної програми зарубіжної літератури входить твір Володимира Короленка «Сліпий музикант». Працюємо щодня крім понеділка, каса в нас відчинена з 10 до 17:15. Можна замовити екскурсію або купити квиточок і походить музеєм, почитати, в нас є інформація про кожну залу. Ціни на квитки різниться: вхідний квиток для учнів та студентів коштує 20 грн, для дорослих — 30 грн. Охочі можуть придбати екскурсійну путівку, там також різні ціни, в залежності від складу групи, а це до 20 людей», — каже Оксана Бовкун.

Далі ми вирушаємо до Житомирського обласного літературного музею, про який нам погодилася розповісти в.о. директора Світлана Гресь.

«Є декілька постійно діючих експозицій — про Бориса Тена, наших письменників, Івана Шевченка, є Максима Рильського постійна виставка і є ті, що змінюються. Тут розповідається про кожного письменника, видатних діячів літератури. Також є окрема зала, яка відведена для художніх робіт. На сьогодні експонується скульптура та художні роботи нашого відомого художника Франца Осовського. Саме приміщення досить цікаве, є раритетні речі. Ми розробили для дітей екскурсію, де можна з ними пограти, вони розгадують ребуси, якісь завдання. І їм дуже подобається фортепіано Бориса Тена і вони просять сфотографуватися», — розповідає Світлана Гресь.

Директорка також розповіла, яка вартість квитків та коли у музей можна потрапити безкоштовно.

«В основному до нас приходять школярі, студенти і туристи, які цікавляться Житомирщиною. Найбільше відвідувачів на початку осені до грудня, а також в березні, квітні, травні. Буває три екскурсії вдень, а буває жодної. Для дітей у нас квиток 10 грн, для дорослих — 20 грн, екскурсія дитяча 60 грн, для дорослих — 80 грн. Також у нас є пільгові категорії. І у нас є день відкритих дверей, всі державні свята безкоштовно, крім екскурсій, замовлена екскурсія не безкоштовна. До речі, ми всіх чекаємо 24 серпня на День незалежності, у нас буде нова експозиція, відвідування музею безкоштовне», — каже Світлана Гресь.

Наостанок ми завітали до народного музею «Ремісничий двір». Тут ви зможете дізнатися історію багатьох ремесел, побачити старі великі верстати та знаряддя праці, а також влаштувати чаювання. Детальніше розповість власник музею «Ремісничий двір» Федір Євтушенко.

«Основний музей — це музей історії ремесел, ремісничий двір, ще один музей називається «Світ дитинства», де представлено більше 4 тис. експонатів. Також вже більше 4 років діє музей чеських ремесел і технологій. Родзинкою нашого музею є унікальний двигун, який побудований в 1910 році. Це єдиний діючий експонат в Україні такого плану, інколи ми його заводимо для профілактики. Квиток для дорослих коштує 80 грн за екскурсію, для дітей — 40 грн. Музей працює щоденно, в тому числі і на вихідних. Також можна просто прийти в нашому музеї погуляти, попити чаю в нашій чайній, яка називається «Трави Полісся», це чаї на травах, ягодах і на фруктах. У нас є також крамничка сувенірів: кожен з наших гостей може собі щось купити на пам’ять», — каже Федір Євтушенко.

Фоторепортаж літературно-меморіальний музей письменника Володимира Короленка та Житомирського обласного літературного музею можна побачити тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Гресь Бовкун Євтушенко музеї Короленко Ремісничий двір  
Матеріали по темі