Події

Вироки судів Житомирської області за корупційними статтями: штрафів більше, ніж ув’язнень

16 August 2021, 15:53

Сайт «Наші гроші» наприкінці липня цього року запустив проєкт «Антикорупційний барометр» – інструмент автоматичного збору інформації щодо вироків по корупційних і службових статтях Кримінального кодексу України за період 2014-2021 рр.

«У часи Зеленського зменшились кількість і суворість вироків за корупційні злочини за всіма статтями Кримінального Кодексу. Статистику врятувало лише різке збільшення затриманих хабародавців (тих, хто пропонує хабар)... Підопічні показують президентові «правильну статистику», за якою число вироків корупціонерам трохи, але зросло. Об’єктивна реальність дещо інша: загальна цифра виросла за рахунок лише однієї позиції: пійманих хабародавців. Як правило, це невеликі хабарі, які пропонували пересічні українці, наприклад, патрульній поліції чи дрібним чиновникам. Чито представники влади стали чеснішими, чи є інші цьому причини – невідомо. Ми лише фіксуємо цифри. І загалом вони показують інші тенденції. У решті статей: ситуація або незмінна, або ж відбувається падіння, як? наприклад, по отриманню хабаря чиновниками і зловживання ними владою або службовим становищем», - пише видання та наводить узагальнені дані по Україні.

* З огляду на те, що деякі корупційні статті можуть одночасно бути присутні у вироку, деякі вироки пораховано двічі (по кожній зі статей)

** Статті 368-2 і 368-5 – обидві «Незаконне збагачення». Однак, ст. 368-2 була введена в Кримінальний кодекс України у 2011 р., а у лютому 2019 р. рішенням Конституційного Суду № 1-р/2019 визнана такою, що не відповідає Конституції України. У свою чергу ст. 368-5 введена в ККУ 31.10.2019.

Тенденція по Житомирській області не відрізняється від загальноукраїнської.

В 2014 році було 46 вироків за корупційними статтями, де 6 осіб визнали невинними. З 40 вироків 12 – це штрафи, 28 – ув’язнення, арешт або обмеження волі, з яких 21 – умовні, тобто з іспитовим терміном. Лише один раз суд конфіскувати майно засудженого: у справі про хабар, який в 2012 році отримав заступник начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області від підприємця.

В 2015 році було 44 вироки, з яких 5 – про визнання осіб не винними. З 39 в 16 покарання було у вигляді штрафів, 17 більш суворих були з іспитовим терміном, у п'яти йшлося по конфіскацію майна.

В 2016 році було 18 вироків, де 10 осіб визнали невинними, а з 8 вироків три були штрафи і три умовні. До трьох осіб застосували конфіскацію майна.

В 2017 році було 18 вироків, де 2 осіб визнали невинними, а з 16 обвинувальних в 10 були лише штрафи, 1 – громадські роботи і 5 – про ув’язнення чи обмеження волі, один з них умовний. Про конфіскацію майна йшлося у двох рішеннях суду: про підприємця, який зі спільником отримував пальне за підробленими смарт-картами, та про слідчого, який в 2016 році вимагав хабар за повернення автомобіля зі штрафмайданчика.

В 2018 році було 20 вироків, в яких 3 особи визнані невинними, з 17 обвинувальних вироків у 18 покарання було у вигляді штрафів, лише у двох випадках йшлося про позбавлення чи обмеження волі, один з них (щодо конвертаційного центру) був умовний і там була конфіскація майна.

В 2019 році було 24 вироки, з яких 4 – про визнання осіб невинним, у 12 обмежилися штрафом, а з 8 про ув’язнення чи обмеження волі 3 були умовні. Жодного вироки, де серед покарань була б конфіскація майна, за цей рік не було.

В 2020 році було 36 вироків, з яких 6 – про визнання осіб невинним, у 21 були штрафи, один – громадські роботи, 8 – про ув’язнення чи обмеження волі, з яких 2 умовні. У трьох вироках сере покарань була конфіскація майна: у начальника Лугинського відділу поліції, затриманого на хабарі в 2018 році; у начальника райвідділу Держгеокадастру, затриманого на хабарі в 2017 році; двох депутатів Новогуйвинської селищної ради, який вимагали хабар ще в 2014 році.

Щодо поточного, 2021 року, то жодного виправдального вироку ще не оприлюднено, натомість з шести покараних п’ятеро мають сплатити штрафи, а одного засудили до обмеження волі, але з іспитовим строком: йдеться про водія, який в квітні 2021 року пропонував патрульним 500 гривень.

Нагадаємо, в травні цього року скерували до суду обвинувальний акт щодо затриманого на хабарі 21 січня 2021 року директора департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Миколу Суслика. 8 липня 2021 року суд почав розгляд кримінального провадження по обвинуваченню Миколи Суслика, який до цього часу вже звільнився з посади і розлучився.

Як повідомляв Житомир.info, справу затриманого на хабарі в квітні 2019 року заступника начальника управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Віктора Лучківа в липні 2021 року передали іншому судді.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд хабар вирок корупція  
Матеріали по темі