Новини компаній

Найкращі міста мистецтва світу

24 September 2021, 16:00


Фото Jessica Pamp для Unsplash

Ви часто подорожуєте заради мистецтва? У світі є неймовірна кількість арт-галерей – понад 55 000 у 202 країнах – тож, незалежно напрямку мандрівки, вам завжди буде на що подивитися.

Звісно, деякі міста в питаннях мистецтва мають перевагу. Саме тому ми склали список найважливіших арт-міст світу на випадок, якщо ви заплануєте зануритися в пошуки красивих картин і сучасних витворів мистецтва.

Париж

Ні для кого не секрет, що Париж очолює рейтинги найкращих мистецьких міст світу. Надихає там навіть проста прогулянка вуличками міста, але краще буде заглянути до кількох арт-галерей – в них ви матимете можливість насолодитися спогляданням найкращих картин світу, розташованих на відстані витягнутої руки.

Для початку слід відвідати Лувр. Саме тут живе славетна Мона Ліза, а також понад 38 000 інших витворів мистецтва від французьких та іноземних авторів. Це найпопулярніша арт-галерея світу – в 2018 році її відвідало аж 10,2 млн відвідувачів.

Однак також у Парижі слід відвідати Музей Орсе, що містить роботи з 19 та 20 століття, та Центр Жоржа Помпіду, в якому виставлено переважно сучасні витвори мистецтва.

Нью-Йорк

Нью-Йорк сповнений розваг і визначних пам'яток – не дивно, що багато з них саме мистецького напряму. Це сповнене життям місто століттями надихало митців та поціновувачів мистецтва, і ви можете в цьому переконатися відвідавши кілька з численних галерей та виставок на будь-який смак.

Найвідомішими з них є Музей сучасного мистецтва, Музей Соломона Гуггенхайма та Музей мистецтва Метрополітен. Якщо ви подорожуєте бюджетно – зверніть увагу на те, що в цих музеях є дні, коли за вхід ви платите суму за власним бажанням.

За межами Мангеттену також є на що подивитися, особливо в Брукліні та Бушвіку.

Монако

Місто Монако зазвичай асоціюється з гральним бізнесом. Однак, якщо ви вважаєте азартні ігри небезпечними, краще зосередитися на творчій складовій цього красивого міста.

У Монако є багато красивих арт-галерей, у тому числі галерея Carre Dore, Opera Gallery, в якій виставлені твори Пікассо та Музей образотворчих мистецтв Монако, відомий широким вибором картин від відомих митців, а також музей сучасного мистецтва.

Мехіко

Мехіко має різноманітну й захоплюючу культуру, яка часто відображається в місцевому мистецтві. Тут вас чекає багато цікавого: від мексиканського народного мистецтва до творів корінних народів і сучасної фотографії, що зображує життя в країні.

У Мехіко проживала відома художниця Фріда Кало, й ви можете відвідати Casa Azul (Блакитний будинок) в районі Койоакан, де можна побачити деякі її картини та одяг.

Museo Soumaya - це безкоштовний музей, розташований в сучасній будівлі, з незвичайними експонатами, як-от колекція Родена, відомого французького художника. Також варто відвідати розташований по сусідству Museo Jumex, в якому знаходиться приватна колекція творів мистецтва Еухеніо Лопеса.

Лондон

Наступним містом із безліччю розваг у нашому списку є Лондон – тут не вдасться занудьгувати ніколи. В Лондоні є багато музеїв, присвячених мистецтву та дизайну, в тому числі Музей Вікторії і Альберта та Британський музей, а що стосується художніх галерей, то основними є Національна галерея і Тейт Модерн. Переважна більшість великих музеїв Лондона мають безкоштовний вхід, що чудово підійде для бюджетної поїздки.

Окрім цього слід звернути увагу на музей Вільяма Морріса, Музей моди і текстилю та галерею Серпентина в Гайд-парку. Звісно, також знайдеться велика кількість менших галерей та виставок.

Також у Лондоні досить популярний стріт-арт – якщо вас це цікавить, вирушайте до Шордічу або Брікстона. Або ви можете сісти на поїзд чи автобус до міста Брістоль, що знаходиться на відстані 200 км на захід від Лондона, адже він був визнаний столицею стріт-арту Великобританії!

Мельбурн

Мельбурн є без сумнівів культурною столицею Австралії. Незалежно від того, що саме вас цікавить: стріт-арт, класичні твори чи роботи в стилі постмодернізму – це все ви знайдете в Мельбурні.

Почати можна з Національної галереї Вікторії (до того ж, вхід тут безкоштовний!). У ній ви зможете ознайомитися з найширшою колекцією мистецтва корінних народів Австралії, а також із більш сучасними австралійськими й азіатськими творами.

Досить популярним місцем є також Центр Яна Поттера, в якому представлені витвори мистецтва корінних та некорінних народів Австралії.

Якщо ж вас цікавить саме стріт-арт, відвідайте Hosier Lane. Стіни тут прикрашені різними фресками з зображеннями й написами, які змушують задуматися.

Лагос

Мистецтво також процвітає у Лагосі, столиці Нігерії. Воно було невід'ємною частиною нігерійської культури протягом багатьох століть, а в самій столиці проживає багато сучасних художників.

У Лагосі є багато арт-галерей, наприклад Арт-центр Nike, в якому представлені нігерійські й африканські роботи, галерея Red Door, галерея Omeka, що містить картини місцевих та зарубіжних художників, а також Національна галерея сучасного мистецтва, яка презентує сучасні Лагос та Нігерію через образотворче мистецтво.

Шанхай

Шанхай є неймовірно розвинутим і сучасним містом, що дуже приваблює китайських митців. Як і Нью-Йорк, це місце, де багато творчих людей знайшли натхнення.

У Художньому музеї Rockbund пропонує увазі тимчасові виставки, представлені в Музеї Ар-Деко, побудованому в 1932 році. У цьому музеї місцеві жителі Шанхаю збираються поспілкуватися й обговорити усе, що пов'язано з мистецтвом, тож сюди безперечно варто завітати під час відвідин міста.

Музей Юз - це некомерційна галерея, в якій представлені колекції зарубіжних художників. Також варто заглянути в M50, який являє собою збірку галерей. А якщо вам до вподоби скульптури, вирушайте в парк скульптур Цзінань, в якому можна побачити безліч прекрасних витворів мистецтва!

Який арт-музей ваш улюблений?

У світі є так багато мистецьких міст, але якщо ви зібралися подорожувати саме заради мистецтва й культури, до вашого вашому списку обов'язкових для відвідування місць слід занести всі вищевказані міста. Вони пропонують широкий вибір напрямків мистецтва, від класичних творів у Парижі й Мехіко, до центрів з творами сучасних художників у Шанхаї. Яким би не був ваш улюблений художній стиль, ви точно знайдете щось до душі під час подорожі до кожного з цих мистецьких напрямків!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей арт-галерея  
Матеріали по темі