Місто

​Екологи вп’яте за два місяці зафіксували забруднення водоканалом річок в Житомирі: цього разу скид здійснили в Кам’янку

24 September 2021, 16:33

Вже вп’яте за останні два місяці КП «Житомирводоканал» забруднює річки Житомирщини.

Про це 24 вересня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Сьогодні Державній екологічній інспекції Поліського округу стало відомо про зупинення перекачування нечистот з двох КНС (каналізаційно-насосна станція) КП «Житомирводоканалу» на території Богунського та Корольовського районів міста Житомир. В результаті зупинення даних КНС неочищені стічні води потрапили до річки Кам’янка, яка впадає в річку Тетерів, тому вкотре відбулось забруднення двох річок Житомирщини. В свою чергу КП «Житомирводоканал» не повідомило Інспекцію про даний факт, чим порушило вимоги ст. 44 Водного Кодексу України, відповідно ст. 59 ч.1 та 91-4 КУпАП (забруднення вод, ненадання та приховування екологічної інформації) посадових осіб комунального підприємства буде притягнуто до адміністративної відповідальності», - йдеться у повідомленні екологів.

Також, за даними пресслужби ДЕІ Поліського округу, 24 вересня державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу було обстежено береги річки Тетерів в районі Паперової фабрики, де знову виявлено загибель водних живих ресурсів.

Інспектори підрахували загиблу рибу, зокрема нарахували понад 500 особин, таких як: судак – 74 одиниці; плитка – 51 одиниця; лящ – 175 одиниць; окунь – 47 одиниць; плоскирка – 218 одиниць. Попередньо – орієнтовна сума збитків за загибель водних біоресурсів більше 500 тис. грн.

«Не виключається, що і на цей раз загибель водних живих ресурсів пов’язана з господарською діяльністю КП «Житомирводоканал», яке систематично здійснює скиди неочищених стічних вод, що потрапляють до річок Путятинка, Кам’янка та Тетерів. На даний час Інспекцією здійснюється підрахунок розміру збитків завданих загибеллю водних живих ресурсів, здійснюється відбір проб води з водних об’єктів для проведення лабораторних досліджень», - повідомили в Держекоінспекції.

Після підрахунку суми збитків всі складені матеріали будуть передані до правоохоронних органів для встановлення винних осіб.

«Просимо небайдужих громадян міста Житомир, які виявили скид з мереж КП «Житомирводоканал» негайно повідомляти Інспекцією про даний факт, що дозволить оперативно реагувати та вживати відповідних заходів в межах наданих повноважень», - звертаються до житомирян екологи.

Нагадаємо, 23 вересня водоканал повідомив, що біля дамби в Житомирі зафіксували мор риби і запевнили, що усі каналізаційно-насосні станції підприємства працюють в штатному режимі. Також комунальники зазначили, що про ситуацію повідомили екоінспекцію.

Як повідомляв Житомир.info, 7 серпня 2021 директор водоканалу Андрій Нікітін повідомив про аварійну ситуацію на головній каналізаційній насосній станції міста. Через аварію у Тетерів потрапили неочищені стоки, що спричинило загибель риби. Екологи та рибоохорона не радила купатися та ловити рибу в річці.

9 серпня 2021 Житомирська міська рада підтримала звернення депутатів з вимогою провести розслідування несанкціонованого скиду з очисних споруд водоканалу в річку Тетерів та звільнення директора комунального підприємства. Також у даному зверненні передбачалось ініціювати міською радою порушення клопотання про відкриття кримінального провадження за статтею «Службова недбалість».

Станом на 13 серпня ситуацію на каналізаційній станції нормалізували, але збитки ще підраховували. 16 серпня КП «Житомирводоканал» уклав угоду з ТОВ «Національний центр сталого розвитку» на послуги з надання експертного висновку щодо причин та наслідків виникнення аварійної ситуації на ГКНС м.Житомир. Вартість укладеної угоди – 47,3 тис. грн. Надати експертний висновок фірма має до кінця 2021 року.

19 серпня директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін у програмі «Діалоги» на Житомир.info говорив про наслідки аварії на ГКНС, якість води з-під кранів та про перерахунок за брудну воду у серпні.

31 серпня 2021 року у Житомирі зафіксували новий скид неочищених стічних вод з каналізаційної станції водоканалу в річку Тетерів.

У Житомирі вранці 18 вересня 2021 екологи зафіксували черговий скид неочищених стічних вод в річку Тетерів, бо на насосній станції водоканалу знову вийшло з ладу обладнання. Аварію ліквідували упродовж 7 годин.

21 вересня 2021 прокуратура повідомила, що через неодноразові скиди КП «Житомирводоканал» неочищених стоків в річку Тетерів розпочала кримінальне провадження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода забруднення скид водоканал Тетерів Кам'янка КНС риба ДЕІ  
Матеріали по темі