Місто

У Житомирі екоінспекція розповіла про результати аналізів проб води з Тетерева: риба загинула через скид нечистот

29 September 2021, 18:19

Державна екологічна інспекція Поліського округу отримала результати лабораторних досліджень проб води з річки Тетерів в місці загибелі риби, які були відібрані 24 вересня. Аналізи показали, що у річку потрапили неочищені стічні води.

Про результати аналізів 29 вересня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

з річки Путятинка в місці впадіння в річку Тетерів, з річки Тетерів вище впадіння річки Путятинка, які були відібрані працівниками Відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції 24 вересня поточного року. Відповідно до аналізів,

«Державна екологічна інспекція Поліського округу інформує про лабораторні дослідження проб води з річки Тетерів в місці загибелі риби, з річки Путятинка в місці впадіння в річку Тетерів, з річки Тетерів вище впадіння річки Путятинка, які були відібрані працівниками Відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції 24 вересня поточного року. Сьогодні (29 вересня) вже готові лабораторні дослідження, в яких виявлено перевищення ГДК (гранично-допустимих концентрацій) забруднюючих речовин, які характеризують потрапляння в річку Путятинка неочищених стічних вод, а саме: азоту амонійного – в 10 разів; фосфатів – в 2,5 рази; хімічного споживання кисню – в 11 разів; біохімічне споживання кисню – в 20 разів; заліза – в 8,5 рази; завислих речовин – в 12 разів», – йдеться у повідомленні.

Екологи констатують: вказані перевищення погіршили якість води в річці Тетерів, що і, можливо, спричинило загибель водних живих ресурсів в районі греблі паперової фабрики.

Уже розраховані збитки, заподіяні рибному господарству, які становлять 668 тис. 960 грн.

Матеріали за вказаним фактом скеровані до Житомирської обласної прокуратури для відкриття кримінального провадження за ст. 242 ККУ.

Нагадаємо, 23 вересня водоканал повідомив, що біля дамби в Житомирі зафіксували мор риби і запевнили, що усі каналізаційно-насосні станції підприємства працюють в штатному режимі. Також комунальники зазначили, що про ситуацію повідомили екоінспекцію.

Попри запевняння водоканалу, 24 вересня екологам стало відомо про зупинення перекачування нечистот з двох КНС КП «Житомирводоканалу». На місці події працювали державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу, які зафіксували загибель водних живих ресурсів в районі греблі паперової фабрики на річці Тетерів, здійснили підрахунок загиблої риби – нарахували понад 1000 особин. При подальшому обстеженні берегів річки Тетерів проти течії було виявлено, що в річку Путятинка, ймовірно, потрапити неочищені стічні води, оскільки в повітрі стояв фекальний запах та візуально річка була забруднена.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода річка Тетерів Путятинка водоканал екоінспекція ДЕІ еколог  
Матеріали по темі