Місто

Рейтинг доступності міст: в Житомирі ситуація за рік трохи покращилася, але є проблеми з лікарнями, ТЦ та велодоріжками

26 November 2021, 15:44

ГО «Доступно.UA» 26 листопада 2021 року визначила Рейтинг доступності 19 міст України в рамках проєкту «Тостер».

Рейтинг доступності українських міст «Тостер» – проєкт громадської організації «Доступно.UA», який заснований 2019 року. Ідея належить Дмитрові Щебетюку, засновнику Доступно.UA.

За участі експертів з урбаністики, архітектурної доступності та універсального дизайну ми розробили методологію перевірки міст на доступність. А потім озброїлись рулетками, кутомірами, ручками, і відправились країною з перевірками.

Протягом року команда Доступно.UA відвідала 19 міст України і промоніторила їх на доступність. Серед категорій, за якими оцінювали місто на безбар’єрність, були ЦНАПи, будівлі міських рад, центральні лікарні, тротуари, перехрестя, переходи, громадський транспорт, заклади харчування (з вбиральнею), аптеки, супермаркети, продуктові магазини, ТЦ та велодоріжки.

«Мета проєкту полягає в перевірці рівня архітектурної доступності українських міст для маломобільних груп населення, відстеження динаміки зміни інфраструктури українських міст, мотивації міської влади та введення конкурентної складової до створення зручної інфраструктури», - повідомляють ініціатори проєкту.

У Рейтингу доступності серед 16 великих міст України Житомир займає 3 сходинку, при цьому у порівнянні з 2020 роком доступність покращилася на 3%.

Щодо оцінки безбар’єрності закладів окремих сфер, то найгірша ситуація з велодоріжками – 0-3%, центральні лікарні мають доступність менше 5%, заклади харчування (з вбиральнями) – 7-8%, супермаркети, продуктові магазина та ТЦ – 5-10%. Найкраща ситуація в Житомирській міській раді – доступність становить більш ніж 50%.

Нагадаємо, в червні 2021 року голова Житомирської ОДА підписав розпорядження про створення комісію для моніторингу медичних закладів: перевірятимуть інклюзивність медзакладів, зокрема, доступність будівель для людей з інвалідністю. А в липні житомиряни розповідали журналістам, що доступним для мобільних груп населення можна вважати лише частину комунального транспорту – це нові білоруські тролейбуси та автобуси.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2020 року в Житомирі протягом трьох днів працювали волонтери, які в рамках всеукраїнського проєкту Рейтинг доступності міст України «Тостер» перевіряли центральну частину міста на безбар'єрність: під моніторинг підпали інфраструктурні, комерційні та адміністративні об’єкти, у ході перевірки з’ясувалося, що на пішохідній Михайлівській людям на візках доступні лише два заклади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: доступнівсть рейтинг візок пандус інвалідність  
Матеріали по темі