Місто

​Тендерні «партнери» розіграли ремонт майдану Корольова в Житомирі за 26 мільйонів, мерія зекономила лише 0,5%

30 November 2021, 17:46

Управління капітального будівництва Житомирської міської ради 29 листопада опублікувало намір укласти угоди з ТОВ «УК “Комфорт-Буд”» на капітальний ремонт території благоустрою майдану ім. С.П. Корольова на 26,4 млн грн.

Про це йдеться на ресурсі ProZorro.

За умовами тендерної документації, роботи мають бути виконані до 1 вересня 2022 року.

У технічному завданні вказано, що переможець торгів має вкласти нову плитку та відновити асфальтобетонне покриття, улаштувати сходи та пандус, провести роботи з водовідведення та зовнішнього електроосвітлення, встановити систему відеонагляду. Також підрядник має встановити лавки та урни, чотири вуличні скульптури, 63 бетонні півсфери та флагшток.

Окрім того, переможець має озеленити територію: висадити кущі, самшит, туї, клени, ялівці, сакури, лаванду, липи та інше.

Очікувана вартість закупівлі була 26,5 млн грн, під час тендеру вона знизилася тільки на 0,5%. Конкуренцію на торгах з ТОВ «УК “Комфорт-Буд”» імітувало ТОВ «Забудовник», запропонувавши цінову пропозицію на 100,8 тис. грн дорожчу. Під час торгів фірми між собою не конкурували та не знижували свої цінові пропозиції. А свої пропозиції фірми подавали з різницею в один день.

Про те, що ТОВ «Забудовник» і не збирається конкурувати свідчить і тендерна пропозиція фірми - ТОВ не подало ряд важливих документів: договори про оренду техніки, довідку про працівників, довідку про аналогічний досвід і ще ряд документів. Тобто фірма вже автоматично без цих документів програє.

29 листопада управління капітального будівництва Житомирської міської ради опублікувало намір укласти угоду з ТОВ «УК “Комфорт-Буд”».

ТОВ «УК Комфорт-Буд» засноване в січні 2016 року в Житомирі. Спеціалізується фірма на будівництві житлових і нежитлових будівель, статутний капітал - 1 тис. грн. Власниками фірми з листопада 2021 року є Олександр Петровський та Микола Балакішієв - до липня 2021 року працював старшим оперуповноваженим Управління Стратегічних розслідувань Національній поліції в Житомирській області. Також Микола Балакішієв є сином директора фірми Станіслава Балакішієва, який на виборах 2015 року балотувався до Житомирської міської ради від Об’єднання «Самопоміч». До цього серед власників фірми були Василь Ткачук, Галина Рачковська, Олександр Сокуренко, Наталія Тичина, Сергій Хіміч.

ТОВ «УК “Комфорт-Буд”» з’явилося на ринку публічних закупівель відразу після свого заснування - з 2016 року. За цей час фірма отримала держзамовлень на понад 300 млн грн. Основними замовниками робіт фірми є Управління капітального будівництва Житомирської міської ради, з яким фірма уклала угод на 114 млн грн та Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА - вартість укладених угод 148 млн грн.

Починала фірма отримувати держзамовлення на десятки тисяч з послуг на підмітання та прибирання, а зараз вона отримує мільйонні підряди на реконструкцію та будівництво різних об’єктів. При цьому ці багатомільйонні підряди фірма отримує зазвичай досить легко, без докладання значних зусиль. Допомагає у цьому інша фірма, яка ходить з нею на торги та імітує конкуренцію.

З 2020 року найчастіше на відкриті торги ТОВ «УК “Комфорт-Буд”» виходить з ТОВ «Забудовник» - 16 разів: з яких вісім разів перемогу отримало ТОВ «УК “Комфорт-Буд”», тричі ТОВ «Забудовник», двічі перемагали інші фірми, а ще тричі торги не відбулися через певні причини.

На аукціоні фірми між собою не торгуються та не знижують свої цінові пропозиції. У випадку, коли на тендер подається ще одна фірма - третя, ТОВ «УК “Комфорт-Буд”» вмикається в гру і починає зменшувати цінову пропозицію, а ТОВ «Забудовник» залишається спостерігати в стороні.

У 2020 році фірми практикували між собою подачу тендерних документів в основному в один день упродовж однієї години. Цього ж року тактику дещо змінили - почали тендерні пропозиції подавали з різницею в один день.

ТОВ "ЗАБУДОВНИК" заснований в 1993 році, зареєстрована фірма в Житомирському районі в селі Іванівка. Основним видом діяльності є “Інші спеціалізовані будівельні роботи, н.в.і.у,”, статутний капітал - 54 тис. грн. Бенефіціарним власником фірми є Валерій Булак.

Ще однією фірмою, яка підстраховує на торгах ТОВ «УК “Комфорт-Буд”» є ТОВ “Комтех Полісся”. Останній раз фірми зустрічались на торгах в жовтні поточного року з реконструкції території благоустрою майдану Мистецькі Ворота. Очікувана вартість робіт становила - 7,3 млн грн. Участь у тендері взяло три фірми: ПП «Тепло-Інвест», ТОВ УК «Комфорт-Буд» та ТОВ «Комтех Полісся». Під час аукціону ПП «Тепло-Інвест» та ТОВ УК «Комфорт-Буд» між собою конкурували, знижуючи цінову пропозицію. В той час ТОВ «Комтех Полісся» спостерігало зі сторони, оскільки фірма вже знала, що в випадку перемоги ТОВ УК «Комфорт-Буд», вона виступить як субпідрядник і отримає частину грошей. Про це ТОВ УК «Комфорт-Буд» зазначило у своїй тендерній документації.

ТОВ “Комтех Полісся” засноване в 2006 році в Житомирі. Спеціалізується фірма на неспеціалізованій оптовій торгівлі, статутний капітал - 17,5 тис. грн. Власником фірми є Андрій Бура.

Про те, як дві житомирські фірми ТОВ «Уютспецбуд» та ТОВ «УК Комфорт-Буд» разом беруть участь у торгах та по черзі підписують договори, читайте тут.

Нагадаємо, управління капітального будівництва Житомирської міської ради 3 листопада 2021 року оголосило тендер на капітальний ремонт території благоустрою майдану ім. С.П. Корольова. Очікувана вартість закупівлі - 26,5 млн грн.

Який вигляд матиме майдан Корольова у Житомирі після капітального ремонту, дивіться у відеосюжеті від 8 листопада 2021 року.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2020 міська влада показала ескізний проєкт реконструкції майдану Корольова і просила житомирян надати свої пропозиції.

Про остаточний варіант реконструкції майдану 18 березня 2021 року розповіла головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн, відеосюжет дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: майдан Корольова реконструкція ремонт УКБ Комфорт-Буд Балакішієв  
Матеріали по темі