Події

Фігурантам справи про махінації на тендері Житомирського бронетанкового заводу, які «відмили» 900 тис. грн, оголосили підозри

14 January 2022, 16:23

Житомирські правоохоронці оголосили підозру злочинному угрупуванню у незаконних оборудках з державними коштами для оборонного підприємства в Житомирській області.

Про це 14 січня повідомила пресслужба ГУНП в Житомирській області.

«Днями слідчі Слідчого управління ГУНП Житомирщини оголосили про підозру у низці кримінальних діянь 25-річному службовцю, директору одного із товариств та його спільникам. Чоловік діяв як організатор злочинної групи, розробивши та втіливши схему махінацій під час закупівель обладнання оборонним підприємством. Незаконні оборудки викрили оперативники Управління стратегічних розслідувань ДСР Нацполіції та працівники УСБУ за процесуального керівництва Житомирської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону», - йдеться у повідомленні.

Під час досудового розслідування слідчі Слідчого Управління ГУНП Житомирщини встановили, що 25-річний директор одного з товариств організував схему для заволодіння державними коштами у змові з керівником приватної фірми і працівником оборонного підприємства, яке оголосило тендер на закупівлю запасних частин до обладнання. Так, через незаконні діяння фігурантів у тендерних торгах взяли участь лише два визначених товариства з ознаками фіктивності, а ціни на закупівлі товарів були значно завищені. Сертифікати на запчастини мали відповідати критеріям США. Насправді деталі обладнання фірми-переможця тендеру були сумнівної якості, а документи на них фальсифіковані.

«Такі оборудки призвели до збитків на загальну суму понад 900 тисяч гривень. Під час обшуків, проведених на державному підприємстві та у фіктивних фірмах-учасницях торгів, правоохоронці вилучили грошові кошти у національній та іноземній валюті та докази протиправної діяльності ділків. У досудовому розслідуванні були призначені необхідні експертні дослідження», - повідомили в поліції.

Днями організатору та співучасникам нелегальних оборудок слідчі поліції оголосили про підозру у низці протиправних діянь: за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 28 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 3 та 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. За сукупністю вчинених кримінальних правопорушень підозрюваному може загрожувати до 12 років ув’язнення. Досудове розслідування триває.

У пресслужбі СБУ в Житомирській області уточнили, що мова йде про махінації на тендері Житомирського бронетанкового заводу та розповіли подробиці справи.

«СБУ ліквідувала схему закупівлі неякісного обладнання для виробництва української бронетанкової техніки. За попередніми оцінками, викриття оборудки дозволило зберегти ефективність промислового виробництва вітчизняного озброєння і запобігти бюджетним збиткам на десятки млн грн. За даними слідства, до протиправної діяльності причетне злочинне угруповання. Серед його організаторів – чиновник одного з оборонних підприємств і двоє представників столичної комерційної структури», - йдеться у повідомленні.

На початку 2019 року вони налагодили механізм незаконного одержання грошей на закупівлі деталей для виготовлення металевих конструкцій на бронетанковому заводі. Для цього посадовець держпідприємства сприяв укладенню договору з представниками афілійованої фірми на закупівлю відповідних запчастин. Проте, замість сертифікованого обладнання ділки придбали продукцію сумнівної якості одного зі східно-азійських виробників за штучно завищеними цінами. Для реалізації оборудки її учасники вносили недостовірні відомості до звітної документації, а отримані «прибутки» виводили у тінь через підконтрольну комерційну структуру.

Під час слідчих дій на держпідприємстві, офісах та за місцями проживання організаторів схеми у Києві та Житомирі правоохоронці виявили:

  • документи та печатки, які ділки використовували у протиправній діяльності;
  • гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом.

Наразі за матеріалами СБУ трьом організаторам угруповання повідомлено про підозру за:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем),
  • ч. 3 ст. 28, ч. 3, ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів),
  • ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

«Вирішується питання щодо обрання судом міри запобіжного заходу. Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до неї», - повідомили в СБУ.

Нагадаємо, в березні 2020 СБУ викрила зловживання на «Житомирському бронетанковому заводі»: купували запчастини сумнівної якості за завищеною ціно.

Як повідомляв Житомир.info, 2 жовтня 2019 року на території ДП «Житомирський бронетанковий завод» працювали спецпризначенці: проводили обшуки у межах кримінального провадження, відкритого за фактом привласнення бюджетних коштів під час закупівлі комплектуючих до бронетанкової техніки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бронетанковий завод тендер запчастина махінація розтрата підозра  
Матеріали по темі