Місто

У Житомирі обіцяють за січень виплатити лікарям мінімальну зарплату 20 тис. грн, але буде диференційований підхід

17 January 2022, 15:36

Лікар – не менше 20 тисяч, а медсестра – не менше ніж 13 500 тис. грн – таку зарплату вже на початку лютого мають отримати житомирські медики.

Про це журналісту Житомир.info 17 січня розповіла заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

«За колективними договорами, у січні наші лікарі отримують аванс – це приблизно 20-21 січня, по різних лікарнях один-два дні може бути різниця, а 6-7 лютого їм буде виплачена заробітна плата. Хочу зауважити, що зараз також буде диференційований підхід до кожного лікаря, до кожної медичної сестри, і по відпрацьованому часу, і по результативності роботи. Це буде вирішуватися керівниками закладів і структурними підрозділами, але мінімальна заробітна плата має бути не менше 20 тис. грн і 13,5 тис. грн», – сказала Марія Місюрова.


У міській раді зазначають: наразі лікарні ще не підписали договори з Національною службою здоров'я України, проте це не має вплинути на заробітну плату медиків.

«Договори з НСЗУ ще не всі укладені, наші заклади не знають остаточної форми, навіть прогнозовано, до кінця 2022 року, але ми маємо надію. Наразі у першій, другій лікарні й у лікарні ім. Башека максимальний пакет послуг, який ми можемо заключити з Національною службою здоров'я України, він буде заключений. Прямий обов'язок керівників закладів – виконати всі нормативні документи, укази президента і постанову Кабміну. Ми розуміли це, тому лікарні мають невеликі кошти на рахунках, умовно кажучи, і для виплати січневої заробітної плати також», – зазначила заступниця мера.

А ось медичні працівники комунальних стоматологій будуть отримувати заробітну плату в залежності від обсягу роботи.

«У нас все-таки є деякі проблеми, труднощі зі стоматологічною допомогою. У них єдиний тариф на надання стоматологічної допомоги – це в дитячій стоматполіклініці, і в першій, і другій. Зараз вони розвинені, мають гарне матеріально-технічне оснащення, мають договори з НСЗУ, але, на превеликий жаль, той тариф, який закладений, – 123 грн на одне відвідування, – не покриває тих витрат, які потрібно витрачати на надання невідкладної допомоги і планової стоматологічної допомоги, що стосуються дітей і дорослих. По дітях у нас існує міська програма підтримки, практично понад 3 млн грн з бюджету виділено на те, щоб дітям надати допомогу стоматологічну. Що стосується стоматології дорослої, то виникає питання. Тому тут буде розглядатися питання саме відпрацьованого часу і результативності роботи кожного стоматолога і кожної медичної сестри», – пояснює заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

Марія Місюрова розповіла, яку зарплату отримували медики у 2021 році.

«У наших лікарнях в останній рік, згідно з колективними договорами, вже відбувалося підвищення заробітних плат, попри ковід, бо ковід це зовсім інші суми – це набагато більше ніж 20 тис. грн. Попри це, у нас були заробітні плати близькі до 16, 17, 18, тис. грн», – говорить заступниця мера.

Також зазначимо, що з 1 січня 2022 року оклад керівника медзакладу не може перевищувати розмір середньої заробітної плати медпрацівників закладу охорони здоров’я більш як на 60%.

Нагадаємо, 12 січня 2022 року затвердили постанову Кабміну, відповідно до якої мінімальна зарплата лікарів державних та комунальних медзакладів повинна бути не менш ніж 20 тис. грн, медсестер – не менш ніж 13,5 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, 18 червня цього року президент Володимир Зеленський підписав указ, яким зобов’язав Кабінет міністрів опрацювати під час підготовки проєкту закону про Державний бюджет України на 2022 рік питання щодо підвищення заробітних плат у сфері охорони здоров’я для лікарів до розміру не менше ніж 20 тис. грн на місяць, для середнього медичного персоналу — не менше ніж 13 тис. 500 грн. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що в 2022 році середня зарплата лікаря перевищить 22,5 тисячі гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікар медсестра зарплата медик Місюрова  
Матеріали по темі